Neexistuje diéta, ktorá by bola ideálna a vhodná pre každého. Avšak aj keď konkrétne nepomáhajú, nikdy by nemali uškodiť. Bohužiaľ, stáva sa to. Výskum diét, ktoré sa vo veľkej miere spoliehajú na tuky, môže vyvolávať obavy. Oplatí sa vsadiť na takýto spôsob chudnutia?
Ketogénna diéta si v posledných rokoch získala veľkú popularitu. Pri jej dodržiavaní sa totiž postava rýchlo mení v prospech a váha ukazuje menej kilogramov. Treba tiež uznať, že od začiatku mala svojich verných priaznivcov, ale aj odporcov. Táto diéta je často predmetom výskumu. Čo zistili vedci tentoraz?
Kilá dole nie sú všetko
Ketogénna diéta je založená na tukoch a má nízky obsah sacharidov. Uvádza telo do metabolického stavu nazývaného ketóza. Tuky sa potom stávajú hlavným zdrojom energie, čo má spôsobiť úbytok hmotnosti a tiež pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi a zvýšiť energiu. Nový výskum však ukazuje, že tento spôsob stravovania môže urýchliť starnutie, zvýšiť riziko srdcových ochorení a rakoviny.
Ketogénna diéta a zrýchlené starnutie
Výskumný tím z University of Texas Health Science Center v San Antoniu zistil, že strava s vysokým obsahom tukov spôsobuje, že sa v orgánoch hromadia poškodené bunky. Práve to môže prispievať k zrýchlenému starnutiu. Riziko srdcových ochorení a rakoviny sa potom zvyšuje. Štúdia vykonaná na laboratórnych myšiach ukázala, že hlodavce na ketogénnej diéte mali výrazne viac starnúcich buniek. Tie sa ukladali najmä v obličkách, čo naznačuje, že keto diéta môže urýchliť starnutie jednotlivých orgánov. Návrat myší na štandardnú stravu však rýchlo zlepšil ich prognózu a spomalil starnutie buniek.
Keto nie je pre každého
Vedci zdôrazňujú, že výsledky štúdie vykonanej na zvieratách nemožno úplne preniesť na ľudskú realitu. A na záver zdôraznili, že ketogénna diéta pravdepodobne nie je pre každého.
Pamätajte, že pred začatím akejkoľvek reštriktívnej diéty, ktorá vylučuje alebo výrazne obmedzuje niektoré skupiny potravín, sa oplatí poradiť s lekárom. Už dlho sa hovorí, že keto diéta môže viesť k nadmernému hromadeniu tuku v pečeni a tvorbe obličkových kameňov, a teraz prišli tieto štúdie. Je lepšie neriskovať.