Skip to content
Menu
Menu

Svet slovenských emigrantov, zápalky či vojna, to sú aktuálne výstavy v Krajskom múzeu  

Prečítať článok

Má viac ako 70 rokov a momentálne v ňom nájdete historicky najvyšší počet výstav. Na Hlavnej ulici okolo neho mnohí nepovšimnuto každý deň prechádzajú, neuvedomujúc si, že ak by vstúpili dnu, našli by oveľa viac, než sa domnievajú. Krajské múzeum v Prešove má okrem svojich stálych expozícií sprístupnené zaujímavé výstavy na 5 rôznorodých tém. Na svoje si prídu milovníci umenia, ale aj zberateľstva či nadšenci historických útvarov a nedávnych dejín.

Čo môže byť zaujímavé na zápalkách?

Možno sa nám zdá, že zápalky tu boli odjakživa a záujem o nich má málokto. Nová výstava Krajského múzea predstavuje nielen nezvyčajný pohľad na pestrú a rozmanitú zbierku zápalkových škatuliek, ale aj na históriu tohto málo doceneného vynálezu. Výstava je príbehom o malom vynáleze, ktorý priniesol zamestnanosť, spoľahlivé rozloženia ohňa, ale aj štrajky v továrňach, ba dokonca smrť mnohých ľudí.

Pocta umeleckému zjavu prešovského regiónu

Dionýza Dugasa snáď netreba predstavovať. Ak by ho však predsa len niekto nepoznal a snažil by sa o ňom niečo zistiť, dozvedel by sa, že tento rodený Prešovčan je okrem iného fotograf, spisovateľ a veľký znalec prírody. Všetko, čo vidí a pozoruje, pretvára do svojho umenia v podobe fotografií a kníh. Tento rok oslávil 80. jubileum a prostredníctvom výstavy prichádza, rekapituluje a predostiera svoju umeleckú činnosť, no hlavne životodarnú a krehkú prírodu, ktorú Dionýz Dugas s upriamenou pozornosťou zachytáva.

Nájdené životy zabudnutých Slovákov

Mnoho Slovákov emigrovalo na západ a väčšina z nich sa domov nikdy nevrátila. Oni zabudli na nás a my na nich. Autor výstavy, Martin Javor, chce touto výstavou upriamiť našu myseľ na takmer zabudnutú časť našej histórie, na ľudí z našich krajov, ktorí odchádzali v tisícoch hľadať šťastie do Severnej Ameriky. Výstava  prináša pohľad na bežný, ale aj slávnostný život vysťahovalcov, na ich osobné predmety a ťažké chvíle, ktorým neraz čelili.

Oltár sv. Alžbety bol zachránený vďaka RTG žiareniu

To, že dnes môžeme vidieť viaceré významné diela v múzeách či galériách, je častokrát zásluhou reštaurátorov, ktorí umožnili dávnym a zničeným obrazom a sochám nadobudnúť svoju pôvodnú podobu. Výstava Zreštaurované ponúka po prvýkrát pohľad na diela, ktoré si museli prejsť opravou, aby boli ukázané svetu. Okrem zaujímavých diel má návštevník výstavy možnosť oboznámiť sa s rôznymi spôsobmi reštauračného procesu a nahliadnuť na procesy „pod obrazom“, ktoré bežným okom nevidíme.

Ku proletarom caleho šveta!

Slovenská republika rád bol štátny útvar, ktorý fungoval na našom území necelý mesiac. Na tú krátku chvíli sme boli úplne závislí od Budapešti, súdy boli nahradené tzv. revolučnými tribunálmi a cieľom bolo vytvoriť diktatúru proletariátu. Krajské múzeum skomponovalo v priestore bohatý retrospektívny obraz, v ktorom nájdete historické exponáty, zbrane, ale aj tlačoviny z týchto rozporuplných dejín.

Preč od múrov múzea

Zaujímavé výstavy nenájdete iba v Rákociho paláci. Krajské múzeum ako inštitúcia s troma organizačnými jednotkami funguje rovnako ako v Prešove, tak aj v Stropkove a v Hanušovciach nad Topľou. V Kaštieli Stropkov čaká na návštevníkov možnosť preskúmať dejiny mesta v jeho archívnych dokumentoch, v ktorých sa dá nájsť všeličo zabudnuté. Okrem toho sa v Stropkove momentálne nachádza výstava pod názvom Manévre v roku 1911 v okolí Stropkova a Svidníka a boje o mesto Stropkov v prvej svetovej vojne. Výstava je tvorená takmer z 200 exponátov, ktoré poukazujú na dôležitú rolu mesta v našich novodobých dejinách.

Múzeum sa po novom rozhodlo prísť so svojimi výstavami bližšie k ľuďom a preto môžete na 1. poschodí Eperia Shopping Mall už čoskoro v nahliadnuť na výstavu stredovekých šarišských hradov a ich významných pamätníkov.

Všetky výstavy Krajského múzea so svojím jedinečným obsahom aj formou čakajú na svojich návštevníkov. Návštevníci by sa však mali poponáhľať, pretože už čoskoro niektoré z nich nahradia nové výstavy.

Nikoleta Kraščeničová
Foto: KMPO