Skip to content
Menu
Menu

V Krajskom múzeu otvorili výstavu o vysťahovalectve Slovákov do Ameriky

Prečítať článok

(pv) – Unikátny pohľad na fenomén vysťahovalectva obyvateľstva niekdajšieho severovýchodného Uhorska na konci 19. a v prvej polovici 20. storočia ponúka od pondelka 12. júla výstava Americký men – vysťahovalectvo zo Slovenska do Severnej Ameriky v Krajskom múzeu v Prešove v Rákociho paláci. Výstava potrvá do konca októbra.

Podľa historika a autora výstavy Martina Javora je emigrácia bytostnou súčasťou slovenských dejín a dotkla sa až tretiny slovenského národa. Oblasť severovýchodného Uhorska, regióny Šarišskej, Zemplínskej či Užskej župy boli mohutným odlivom neraz i celých rodín zasiahnuté najviac.

Od  poslednej štvrtiny 19. storočia do roku 1968 emigrovali za „veľkú mláku“ státisíce ľudí, ale tento fenomén si verejnosť nikdy nepripomínala.

Ako na vernisáži podotkol kurátor výstavy Ondrej Glod, kultúrna stopa vysťahovalectva je  však e hlboko zakorenená v slovenskej ľudovej kultúre. Svedčiť o tom má mnoho piesní, pričom i názov výstavy pochádza z jednej z nich.

„Je to akýsi záväzok voči našim predkom, ktorí neraz strastiplnú cestu medzi rodným krajom a Amerikou absolvovali viackrát,“ povedal o výstave jej autor Martin Javor.