Skip to content
Menu
Menu

Chlieb takto skladujte a znížite si hladinu cukru v krvi. Dietológ vysvetľuje, či je to pravda

Prečítať článok

08.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Couleur).

Zmrazenie chleba by ho malo spraviť okrem iného zdravším minimálne znížením hladiny cukru. Toto hovoria niektorí tvorcovia na TikTok. Je však známe, že to, čo sa objavuje na sociálnych sieťach, je často ďaleko od pravdy. Ako je to v tomto prípade? Dietológ rozptýli pochybnosti.

Zmrazenie chleba by ho malo spraviť okrem iného zdravším minimálne znížením hladiny cukru. Toto hovoria niektorí tvorcovia na TikTok.
Foto: Pixabay/Couleur

Web The Conversation upozornil na popularitu TikTokov, ktoré ukazujú, že zmrazenie chleba má pozitívny vplyv na zdravie. Spomenul si na jeden z nich, v ktorom lekár komentuje slová iného lekára, ktorý si pochvaľuje mrazenie chleba. Žena sa odvoláva na výskum, ktorý potvrdzuje, že takýto spôsob nakladania s chlebom má na náš organizmus skutočne dobrý vplyv. Tiež potvrdzuje, že to stojí za to urobiť, a vysvetľuje mechanizmus, ktorý je za tým.

Video však trvá len jeden a pol minúty. Problém zmrazovania chleba obšírne komentoval pre The Conversation dietológ Duane Mellor z Aston Medical School, ktorá sa nachádza v Birminghame vo Veľkej Británii.

@dr_idz FREEZING BREAD LOWERS BLOOD SUGAR!! #weightloss #fatloss #nutrition #fitness ♬ original sound – Dr Idz (MBBS, MRes, Dip IBLM)

Odborník priznáva, že tieto tvrdenia sú v skutočnosti založené na solídnych vedeckých dôkazoch, aj keď je to trochu mätúce a skutočné zdravotné benefity nie sú také veľké, ako tvorcovia tvrdia na sociálnych sieťach. Začína tým, že vysvetľuje, čo sa deje v chlebe, keď prechádza tepelnou úpravou.

Zmrazenie chleba znižuje hladinu cukru v krvi? Dietológ vysvetľuje

Teplo z rúry spojené s vodou z cesta spôsobí, že sa škrob obsiahnutý v múke roztiahne (napučí) a želatínuje. Po želatinácii je takýto škrob ľahšie stráviteľný, čím sa cukry v ňom obsiahnuté zase lepšie vstrebávajú do nášho tela. To isté sa deje s mnohými inými výrobkami zo škrobu, ktoré sa spracúvajú, napr.

Duane Mellor ďalej vysvetľuje, že existujú dôkazy, že takáto glukóza môže zvýšiť postprandiálne hladiny inzulínu. Aj keď je pre naše telo dôležitý, príliš veľa inzulínu môže byť škodlivé: môže spôsobiť hlad a ovplyvniť priberanie.

Keď sa však jedlo so želatínovaným škrobom ochladí, scvrkne sa a zmení sa na rezistentný škrob. Enzýmy v ľudskom tráviacom trakte sa musia viac namáhať, aby ho strávili, preto je pre telo aj ťažšie vstrebávať cukor. Potom je náhly nárast hladiny cukru v krvi po jedle menej častý. Teplota ovplyvňuje, ako sa škrob stane rezistentným. Proces zmršťovania je v mrazničke oveľa rýchlejší ako v chladničke.

Ako poznamenáva odborník, skladovanie chleba v mrazničke má ešte jednu výhodu. Zadržiava vodu, vďaka čomu je chlieb čerstvejší a mäkší, ako keby bol skladovaný v chladničke.

Samotné opekanie čerstvého domáceho chleba znížilo hladinu cukru v krvi po jedle o 25 %.
Foto: Pixabay/CordMediaDigitalServices

Zmrazenie chleba. Oplatí sa to robiť?

Duane Mellor spomenul výskum, hoci bol vykonaný na malej skupine ľudí, len 10. Výskum porovnával domáci chlieb a chlieb z obchodu. Ukázalo sa, že prvý po zmrazení a rozmrazení znížil hladinu cukru v krvi po jedle o 31%. Znížilo ju o 25 % aj samotné opekanie čerstvého chleba. Keď bol domáci chlieb zmrazený, rozmrazený a potom opečený, hladina cukru sa znížila o 39%.

Horšie to bolo v prípade chleba z obchodu. Jeho zmrazenie a rozmrazenie nespôsobilo pokles hladiny cukru v krvi. Odborník priznáva, že nie je celkom jasné, prečo sa tak deje. Môže to byť výsledkom použitia rôznych prísad na pečenie takéhoto chleba a rôznych techník.

Dietológ však zdôrazňuje, aby ste sa nezameriavali na pozitívne výsledky týkajúce sa domáceho chleba. Hoci konzumácia takéhoto chleba môže skutočne zlepšiť hladinu cukru v krvi, účinok je krátkodobý a pravdepodobne obmedzený na jedno jedlo. Dlhodobé prínosy však budú pravdepodobne malé.

To však neznamená, že sa neoplatí jesť výrobky s rezistentným škrobom (ktorý nájdeme napríklad aj v niektorých druhoch ryže, zemiakoch, cestovinách). Pomáha udržiavať rovnováhu v črevnej bakteriálnej flóre, čo pomáha udržiavať zdravý metabolizmus. Rezistentný škrob tiež zvyšuje citlivosť na inzulín, čo pomáha telu využívať cukor efektívnejšie. Niektoré štúdie tiež ukazujú, že takýto škrob znižuje cholesterol.

Preto špecialista odporúča chlieb zmraziť. Aj keď môže byť dlhodobý prínos malý, tento spôsob skladovania chleba môže byť pre nás stále zdravý a navyše zníži plytvanie potravinami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo namiesto kávy na prebudenie? Zabudnite na espresso. Jeden pohár vás nakopne na celý deň

V roku 2000 to bol skutočný hit a teraz je späť. Deťom sa to páči a lekári bijú na poplach

The post Chlieb takto skladujte a znížite si hladinu cukru v krvi. Dietológ vysvetľuje, či je to pravda appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj