Skip to content
Menu
Menu

Jesť banány? Radšej si dajte pozor na jednu vec. Vaše zdravie by mohlo utrpieť

Prečítať článok

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/sipa).

Banány sú jedným z najčastejšie konzumovaných druhov ovocia. Sú pomerne lacné, ľahko dostupné a veľmi chutné. Predtým, ako siahneme po tomto občerstvení, je však vhodné uistiť sa o jednej veci. Ochráni nás to pred prípadnými nepríjemnými zdravotnými následkami.

Banány sú jedným z najčastejšie konzumovaných druhov ovocia. Sú pomerne lacné, ľahko dostupné a veľmi chutné.
Foto: Pixabay/sipa

Denná vyvážená strava by mala okrem iného pozostávať zo zeleniny a ovocia. Sú prirodzenou pokladnicou vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravie a zabezpečujú správne fungovanie organizmu. Ovocie môže nahradiť sladké pochutiny, preto sa oplatí zaviesť ho do svojho jedálneho lístka. Obzvlášť obľúbené sú banány. Kedy by sme však po nich nemali siahnuť?

Ktoré banány je lepšie nejesť? Jedna vec vás ochráni pred nepríjemnými následkami

Zelené banány zakúpené v obchode zožltnú a potom tmavohnednú už po niekoľkých dňoch v miske. Nie je to nič iné ako dôsledok dozrievania ovocia. Farba šupky nám napovedá, akú chuť môžeme očakávať. Sotva dozreté banány budú trochu tvrdé a surovej chuti, zatiaľ čo tie, ktoré hnednú, budú mäkké a sladké. Tým druhým by sa mali vyhýbať ľudia s cukrovkou a inzulínovou rezistenciou, pretože silne dozreté banány obsahujú veľké množstvo cukru a majú vysoký glykemický index.

Treba tiež vedieť, že banán pri dozrievaní stráca vlákninu, ktorá má priaznivý vplyv na náš tráviaci systém. Odborníci totiž neodporúčajú konzumovať úplne nezrelé (tmavozelené) banány, pretože látky, ktoré obsahujú a ktoré počas dozrievania miznú, môžu spôsobiť tráviace problémy. Odborníci na výživu tiež neodporúčajú konzumovať banány, ktoré vo vnútri zhnedli, a banány s červenou čiarou prechádzajúcou dužinou – tá naznačuje prítomnosť huby nigrospora.

Ak si vyberiete dostatočne zrelý banán, dodáte svojmu telu poriadnu dávku výživových hodnôt. Predovšetkým je cenným zdrojom vitamínov: A, B, C, E a K a minerálov
Foto: pexels.com/SHVETS production

Banány – zdroj mnohých vitamínov a živín

Ak si vyberiete dostatočne zrelý banán, dodáte svojmu telu poriadnu dávku výživových hodnôt. Predovšetkým je cenným zdrojom vitamínov: A, B, C, E a K a minerálov: draslíka, fosforu, vápnika, železa, zinku, mangánu a horčíka. Žlté plody pomáhajú znižovať krvný tlak, podporujú nervový systém a imunitu, napomáhajú regenerácii a dodávajú energiu. Okrem toho pôsobia proti hnačke a stimulujú množenie probiotických baktérií, ktoré majú priaznivý vplyv na črevá. Oplatí sa na ne myslieť pri nákupe potravín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Banány bez hnedých škvŕn až 15 dní. Pomôže vám s tým obyčajná voda

Mnohí ľudia túto chybu pri banánoch robia nevedomky. A potom prekvapenie, že vám niečo lieta v bruchu

The post Jesť banány? Radšej si dajte pozor na jednu vec. Vaše zdravie by mohlo utrpieť appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj