Skip to content
Menu
Menu

Tu je recept na marinádu na bravčovú krkovičku, ktorá je užitočná v každej kuchyni. Dôležité sú pomery

Prečítať článok

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir).

Marináda na bravčovú krkovičku nie je náročná na prípravu. Vďaka nej je mäso jemné a šťavnaté, čo zvýrazní chuť pokrmu a vy budete mať väčšiu chuť na ďalšie sústo. Na prípravu marinády na bravčovú krkovičku možno použiť rôzne prísady, ktoré sú ľahko dostupné v každom obchode.

Marináda na bravčovú krkovičku – prečo marinovať mäso a aké prísady použiť?
Foto: shutterstock/Mironov Vladimir

Marináda na bravčovú krkovičku sa vám bude hodiť počas nadchádzajúcej letnej sezóny, ale nielen počas nej. Marinovanie je postup, ktorý sa vždy oplatí – aj pri príprave každodenných jedál na večeru. Prečo je marinovanie také dôležité? Vďaka marinovaniu je mäso jemnejšie, šťavnatejšie a delikátnejšie. Vopred marinované mäso totiž v sebe uchováva šťavy a zabraňuje strate vody počas samotnej tepelnej úpravy.

Marinádu na grilovanú bravčovú krkovičku možno pripraviť rôznymi spôsobmi. Na jej prípravu sa najčastejšie používa olivový olej, rastlinný olej, med, horčica, citrónová šťava, cesnak, sójová omáčka a obľúbené korenie. Je zaujímavé, že mnohí kuchári si nevedia predstaviť prípravu dokonalej marinády na bravčovú krkovičku bez cmaru alebo prírodného jogurtu. Za zmienku stojí aj veľmi obľúbená pivová marináda na bravčovú krkovičku alebo marináda na bravčovú krkovičku s prídavkom whisky. Použitím uvedených prísad sa mäso stane nielen jemným a krehkým, ale aj aromatickejším a chuťovo výraznejším.

Marinovanie je postup, ktorý sa vždy oplatí – aj pri príprave každodenných jedál na večeru.
Foto: shutterstock/Slatan

Marinovanie sa spája so zdĺhavým procesom a v mnohých receptoch nájdete poznámku, aby ste mäso nechali v marináde aspoň niekoľko hodín alebo cez noc. Marinádu sa však oplatí použiť aj vtedy, ak nemáte k dispozícii toľko času. Stačí nechať mäso v marináde hodinu, aby ste pocítili rozdiel v chuti. Za zmienku stojí aj to, že mäso by malo mať pred tepelnou úpravou izbovú teplotu. Ak ho uchovávate v chladničke, nezabudnite ho vybrať aspoň hodinu predtým.

Marináda na pečenie v rúre alebo grilovanie bravčovej krkovičky

Cmar je podľa názoru mnohých skúsených kuchárov základom ideálnej marinády na mäso.
Foto: shutterstock/Halil ibrahim mescioglu

Prvá marináda na bravčovú krkovičku na pečenie alebo grilovanie, ktorú odporúčame vyskúšať, je založená na už spomínanom cmaru. Kyslá prísada je podľa názoru mnohých skúsených kuchárov základom ideálnej marinády na mäso. Len tak mimochodom treba spomenúť, že namáčanie mäsa do mlieka bolo kedysi veľmi obľúbené. Dnes sa od tohto postupu upúšťa v prospech cmaru, prírodného jogurtu alebo kefíru. Ako teda pripraviť marinádu na bravčovú krkovičku s použitím cmaru? Pripravte si nasledujúce ingrediencie:

1 kg bravčovej krkovičky

Ingrediencie na marinádu:

500 ml prírodného cmaru

3 čajové lyžičky citrónovej šťavy

1 čajová lyžička rozmarínu

1 čajová lyžička majoránky

štipka soli

štipka korenia

Spôsob prípravy:

Všetky prísady na marinádu veľmi dobre zmiešajte vo veľkej nádobe. Bravčovú krkovičku nakrájajte na 1,5 cm plátky a vložte do nádoby na marinádu. Mäso dôkladne obalte v marináde na bravčovú krkovičku. Prikryte napr. potravinovou fóliou a odložte aspoň na jednu hodinu (ak plánujete mäso grilovať alebo piecť hneď po jednej hodine, nie je potrebné ho dávať do chladničky). Pred tepelnou úpravou odstráňte prebytočnú marinádu a v prípade potreby ňou mäso počas grilovania polejte. Marinovanú krkovičku položte na dobre rozohriaty gril a grilujte niekoľko minút z každej strany.

Marináda na pečenú bravčovú krkovičku s pivom a horčicou

Pivná príchuť marinády dodáva mäsu zaujímavú a výraznú arómu.
Foto: pexels.com/Kalei Winfield

Našou druhou variáciou je marináda na pečenú bravčovú krkovičku s pivom a horčicou. Pivná príchuť marinády dodáva mäsu zaujímavú a výraznú arómu. Na prípravu marinády na pečenú bravčovú krkovičku možno použiť tmavé aj svetlé pivo (okrem ochutených pív). Ako pripraviť marinádu na pečenú bravčovú krkovičku na báze piva? Tu je recept.

Ingrediencie:

1 kg bravčovej krkovičky

Prísady na marinádu:

250 ml piva

1 PL horčice

1 plochá lyžica granulovaného cesnaku

½ čajovej lyžičky cukru

2 PL sójovej omáčky

2 PL olivového oleja

štipka korenia

1 čajová lyžička sušeného rozmarínu

Spôsob prípravy:

Bravčovú krkovičku nakrájajte na plátky hrubé asi 1,5 cm. Do veľkej misy pomaly nalejte pivo, potom pridajte ostatné prísady na marinádu a veľmi dôkladne premiešajte. Predtým nakrájanú krkovičku vložte do marinády a dôkladne ju v nej obaľte. Nádobu prikryte napríklad potravinovou fóliou a vložte ju na niekoľko hodín alebo na noc do chladničky. Hodinu pred pečením ju vyberte z chladničky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 1,5 hodiny. Takto pripravená bravčová krkovička bude šťavnatá a intenzívnej chuti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takéto kurča sa rozplýva v ústach. Je také dobré, že ho zjete rovno z panvice

Morčacie prsia sú opäť príliš suché? Urobte si túto marinádu a prestanete sa tomuto mäsu vyhýbať

The post Tu je recept na marinádu na bravčovú krkovičku, ktorá je užitočná v každej kuchyni. Dôležité sú pomery appeared first on Vášeň v tebe.