Skip to content
Menu
Menu

Emil Bihary – futbalový žonglér

(jac) – Pred štyridsiatimi piatimi rokmi, 4. decembra 1976, opustil tento svet Emil Bihary. Vynikajúci prešovský futbalista a hokejista, rodák z obce Veľká Poľana, sa už počas aktívnej kariéry stal legendou. Spomenieme, že keď mal niečo vyše päť mesiacov, zomrel mu otec a mama sa s tromi synmi v roku 1911 presťahovala najprv k babke do Stakčína a potom do Prešova.

S menom Emila Biharyho je spätých vyše tridsať rokov prešovského  futbalu. Svoje prvé zápasy absolvoval v drese PTVE Prešov, hral v záložnej formácii. V rokoch 1932 až 1935 bol už známym futbalistom, na ihriskách vynikal ako nenapodobniteľný žonglér s loptou, skvelý technik.

Fanúšikovia obdivovali jeho spracovanie lopty, prihrávky, hlavičkovanie. Do obchodu s látkami, v ktorom pracoval, poštári neustále nosili telegramy s ponukami na prestup. Stále však ostal verný Prešovu. Lákali ho do Košíc, Bratislavy, odolal aj lákavým ponukám budapeštianskych klubov MTK a Ferencváros. V roku 1936 prestúpil do ŠK Slávia Prešov, v ktorej vytvoril chýrnu záložnú trojicu s Grobárom a Madarassim.

Bol oporou mužstva, v roku 1938 vybojoval so Sláviou postup do Východoslovenskej divízie a potom hral v prvej slovenskej futbalovej lige. V roku 1943 stále figuroval v zostave, vedno aj so svojimi dorastencami: Tomašovič – Hladoník, Šitár – Bihary, P. a J. Steinerovci – Šimanský, Senderský, Kalapoš, Kuchár, Danko. Za Prešov nastúpil ešte aj ako 37-ročný.

Bihary už počas svojej aktívnej hráčskej činnosti viedol mládežnícke tímy. Ako najlepšieho hráča ho vedenie klubu poverilo trénerskou prácou medzi dorastencami. Chlapcov nielen učil ovládať futbalovú loptu, ale ich aj vychovával. Mal k nim dobrý prístup, názorne učil základom futbalovej hry.

Dorastenci Slávie získali pod jeho vedením trikrát titul majstra Slovenska (1940, 1941, 1942). Vychoval mnoho ligových futbalistov, viacerých reprezentantov. Boli to generácie od Steinerovcov, cez Šimanského, Jána Karela, M. Danka, potom Semešiho, L. a R. Pavlovičovcov, po Vargovcov, Ferenca.

Popri futbale mal Emil báči, tak ako ho familiárne volali, ďalšiu veľkú lásku – ľadový hokej. Už ako dorastenec si obliekol dres Torokvésu (Snahy) Prešov a po vynikajúcich výkonoch v Slávii sa stal reprezentantom Slovenska. Za ŠK Slávia hral hokej s Demkom, Olejníkom, Srnkom,  brankárom Fulkom, E. Fábrym, Kočanom, ale aj so Semešim, L. Pavlovičom, B. Golecom, L. Bartošom, Lechom. Bodom. Bol v mužstve Slávie, ktoré v roku 1941 vyhralo medzinárodne obsadený Tatranský pohár a prevzal si cenu pre najlepšieho hráča turnaja. Rád si zahral aj stolný tenis a kolky.

Emil Bihary sa narodil 31. júla 1910 vo Veľkej Poľane. Táto obec bola v roku 1980 vysídlená pre výstavbu vodnej nádrže Starina.