Skip to content
Menu
Menu

Memoriál Štefana Stanislaya

Prečítať článok

V piatok 10. júna sa v športovom areáli ZŠ na Šmeralovej ulici uskutoční 30. ročník Memoriálu Štefana Stanislaya v skoku do výšky mládeže. Obľúbené podujatie pripravili Olympijský klub Prešov, atletický klub TJ Slávia Prešovská univerzita a ZŠ na Šmeralovej ulici. Začiatok pretekov je stanovený na 9. hodinu. 

Športovým zápolením sa tak vzdá hold najvýznamnejšiemu prešovskému atlétovi Štefanovi Stanislayovi (1902 – 1986). Bol päťnásobným reprezentantom, československým rekordérom a majstrom. Ako prvý československý atlét prekonal v roku 1929 latku vo výške 190 cm. K najvýraznejším športovým úspechom sa dopracoval v rokoch 1920 až 1930. V širšej olympijskej nominácii bol v rokoch 1924 a 1928. Bol aj vynikajúcim trénerom, organizátorom atletických podujatí a rozhodcom. Jeho pôsobenie v atletike bolo ocenené titulom majstra športu a bol desiatke najlepších prešovských športovcov dvadsiateho storočia.

Bývalý vynikajúci prešovský atlét, dlhoročný atletický tréner a funkcionár Juraj Maľcovský zvýraznil, že prešovskí atletickí zanietenci si prácu a pôsobenie Štefana Stanislaya v atletike stále veľmi vážia a týmto podujatím mu vzdávajú úctu a pripomínajú si jeho pamiatku.

(jac)
Foto: V. Zamborský