Skip to content
Menu
Menu

Spomienka na futbalovú legendu Ladislava Pavloviča

Prečítať článok

Najlepší prešovský športovec dvadsiateho storočia

Pred desiatimi rokmi, 28. januára 2013, opustila tento svet futbalová legenda Ladislav Pavlovič. Najlepší prešovský športovec dvadsiateho storočia, zaslúžilý majster športu, patril medzi najlepších ligových strelcov v Európe.

Legendárny tréner mládeže Emil Bihary určil, že 14-ročný Ladislav Pavlovič (nar. 8. 4. 1926) bude hrať na pravom krídle. Ladislav zostal verný pokynu svojho trénera celý život a tento post nikdy neopustil.Do streleckej mapy Európy sa Ladislav zapísal najvýraznejšie v ročníku 1963/64. V prvej československej lige sa druhýkrát stal kráľom strelcov s 21 gólmi.

V histórii československej ligy bol najstarším najlepším strelcom. Prešovčanov tešilo to, že Tatran dosiahol v najvyššej súťaži ročníka 1963/64 dovtedy najvýraznejší úspech – tretie miesto a ich pravé krídlo získalo stupienok piateho najlepšieho strelca v Európe po Eusebiovi, Seelerovi, Lawovi a Ondianim. Strelecká vizitka Ladislava Pavloviča je ozaj bohatá. Počas svojej kariéry odohral 347 prvoligových zápasov, 850 priateľských, medzištátnych a medzinárodných stretnutí, v ktorých celkovo nastrieľal (vrátane prípravných duelov takmer 2 000 gólov. Na svoje konto si zapísal 164 prvoligových gólov – 150 za Tatran Prešov a 14 počas vojenčiny za ČH Bratislava. Laco Pavlovič sa prvýkrát stal najlepším strelcom v prvej československej lige v ročníku 1960/61 spolu s Rudolfom Kučerom z Dukly Praha – obaja vsietili po 17 gólov. Ako prvý slovenský futbalista bol členom Klubu ligových kanonierov futbalového a hokejového týždenníka Gól.   

Ako prvý na futbalových štadiónoch v Československu urobil kotúľ po strelení gólu. Na zájazde reprezentácie v Brazílii v auguste 1956 si všimol, že strelci po góle urobia od radosti kotúľ. V zápase Tatrana s Ostravou to skúsil prvýkrát aj on. Zo zájazdu sa vrátil tesne pred začiatkom druhého polčasu, keď Tatran prehrával 1:4. Ladislav nastúpil na druhú polovicu zápasu, dal čistý hetrik a stretnutie sa skončilo rezultátom 4:4. Hetrik zaznamenali aj kotúle… Počas dlhej kariéry (lúčil sa s ňou na štadióne Tatrana Prešov 11. mája 1966 v zápase Pavlovičova jedenástka – Honvéd Budapešť 3:1) ho rozhodcovia nevylúčili ani raz.Za reprezentačné mužstvo Československa v rokoch 1952 až 1960 odohral 14 zápasov, dal v nich dva góly. Dostal sa až do záverečných bojov majstrovstiev Európy (vtedy Pohár národov) v roku 1960 a v Paríži sa tešil zo zisku bronzovej medaily. V drese B mužstva Československa nastúpil trikrát a tiež trikrát v tíme olympionikov.

Laco Pavlovič bol v Tatrane tiež výborným hokejistom.Po skončení aktívnej činnosti sa venoval aj trénerskej práci. Ladislav Pavlovič dostal Cenu mesta Prešov, Cenu fair play Slovenského olympijského výboru, futbalovú Cenu fair play MUDr. Ivana Chodáka, bol uvedený do Siene slávy prešovského športu a Siene slávy slovenského futbalu. 

Na snímke legenda prešovského i československého futbalu Ladislav Pavlovič. Foto: TASR/Milan Kapusta

(jac)   
Zdroj foto: ladislavpavlovic.sk