Skip to content
Menu
Menu

Športoví jubilanti

Prečítať článok

Pred sedemdesiatimi piatimi rokmi, 15. decembra 1948, sa narodil Jozef Mačupa. Bol výborný futbalista, od žiakov až po mužov obliekal iba zeleno-biely dres Tatrana Prešov.

Tréner Teodor Reimann ho v roku 1967 zaradil do kádra mužov. Kvalitný obranca odohral v prvej československej lige 181 zápasov, dal dva góly. Veľa zápasov odohral aj v druhej lige. V dorasteneckom tíme Tatrana sa v roku 1967 pričinil o druhé miesto na majstrovstvách Československa. Družstvo k tomuto úspechu priviedol tréner Ladislav Pavlovič. Bol oporou mužstva Prešova, ktoré si v najvyššej československej súťaži ročníka 1972/73 vybojovalo pod vedením trénera Milana Moravca druhé miesto.

Zahral si aj v Pohári UEFA. Hráčsku kariéru pre zranenie kolena ukončil v roku 1979. Pracoval i podnikal v gastronómii. Rád hraj aj tenis.Futbal hral i jeho brat – dvojča Ladislav. Tiež sa pričinil o spomínaný úspech dorasteneckého družstva.Pred osemdesiatimi piatimi rokmi, 18. decembra 1938, sa narodil Rudolf Kofčák. Bol dlhoročný stredoškolský pedagóg a veľký športový zanietenec. Pričinil sa o rozvoj a úspechy prešovského ženského basketbalu. V rokoch 1960 až 1969 trénoval družstvo žien a dorasteniek Slávie VŠ Prešov.

Pod jeho vedením vyrástla jedna z najúspešnejších generácií prešovských basketbalistiek. So staršími dorastenkami sa stal majstrom Slovenska, na majstrovstvách Československa bol druhý. Druhé miesto patrilo dievčatám na medzinárodnom Vianočnom turnaji v Prahe.  

(jac)