Skip to content
Menu
Menu

Soľnohrad ožíva, archeológovia objavili vzácny nález  

Prečítať článok

Ak máte radi prechádzky prírodou, určite sa vyberte na Soľnohrad. Leží na okraji Slánskych vrchov, nad obcou Ruská Nová Ves. K hradným ruinám sa dostanete po červenej turistickej značke a po náučnom chodníku „Vodná cesta na Soľnohrad“ z konečnej zastávky MHD.

Samotná história hradu siaha do 13. storočia. V priebehu storočí vlastnili hrad rôzni majitelia. Najdlhšie, ho vlastnila rodina Šóšovcov až do roku 1671. V roku 1715 krajinský snem sa uzniesol zničiť niektoré hrady, medzi ktoré patril aj Soľnohrad. 

S obnovou ruín hradu začala obec s podporou OZ Rákociho cesta a dobrovoľníkov. Po archeologických prácach sa v obnove hradu pokračovalo aj v roku 2023 cez projekt Ministerstva kultúry SR s názvom „Ľudia a hrady“. Postupným odkrývaním ruín, Soľnohrad odhaľuje svoje tajomstvá v podobe archeologických nálezov. Najnovším tohtoročným nálezom sú dve oceľové delové gule. 

Čo nás teší je, že Soľnohrad sa stáva vyhľadávaným turistickým miestom. Ponúka očarujúci výhľad nielen na mesto Prešov, ale aj na okolité hrady a Vysoké Tatry, je príjemným miestom na oddych.  Turisti tu majú vybudované turistické zázemie stoly, lavičky, ohniská,“ prezrádza koordinátor tohtoročných prác obnovy hradu Mgr. Vincent Klobušovský.

Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa akoukoľvek formou podieľali na obnove hradu, vážime si pomoc spoločnosti Lesy Slovenskej republiky, š.p., odštepný závod Prešov.

Tibor Kollár, starosta obce Ruská Nová Ves