Skip to content
Menu
Menu

Stalo sa / Prešovské hádzanárky sa tešili zo striebra na svetovom šampionáte

Prečítať článok

Stalo sa pred tridsiatimi piatimi rokmi

V decembri 1986 sa svetový šampionát v hádzanej žien uskutočnil v Holandsku. Jedinečný úspech na deviatych majstrovstvách sveta – štartovalo na nich 16 tímov – dosiahli československé hádzanárky. Tešili sa zo zisku striebornej medaily a postupu na olympijské hry v roku 1988 v Soule. Výrazný podiel na tomto úspechu mali hádzanárky ZVL Prešov – pivotka Daniela Trandžíková (1956 – 2014), spojka Alena Damitšová (nar. 1962), krídelníčka Božena Mažgutová (nar. 1959). Mažgutová bola aj v All stars teame majstrovstiev. 

Československo v základnej skupine vyhralo nad Japonskom 24:17 a Čínou 27:17, prehralo s Nórskom 17:27, v nadstavbovej skupine zvíťazilo nad Spolkovou republikou Nemecko 19:13, Rumunskom 22:21 a Kórejskou republikou 26:23. Vo finále prehralo so Sovietskym zväzom 22:30 (12:15). Bronzové Nórsko získalo svoju prvú medailu na majstrovstvách sveta.

Československo pred šampionátom nepatrilo medzi veľkých favoritov. Tréner družstva Jiří Zerzáň zvýraznil, že prvoradým cieľom je postup zo základnej skupiny. Ale tiež to, že snom je získať medailu, ktorá zaručuje účasť na olympijských hrách v Soule a bolo by alibistické vzdávať sa vysokých cieľov.

Viera v úspech, vôľa urobiť preň všetko, bola v tíme od začiatku príprav na svetový šampionát. A naplno sa prejavila počas šampionátu v holandských mestách. Pod triumf zvereniek trénera Jiřího Zerzáňa a jeho asistenta Zdena Jašeka sa podpísala práve veľká vôľa.

Kapitánka družstva Božena Mažgutová: „Pripravovali sme sa svedomite, verili sme, že všetko to, čo sme šampionátu obetovali, sa nám na ňom vráti.“      

Treba podčiarknuť, že trio Prešovčaniek Trandžíková, Damitšová a Mažgutová sa svojimi výkonmi aj v ďalších rokoch zlatými písmenami zapísalo do histórie prešovskej a československej hádzanej.

Daniela Trandžíková reprezentovala aj na olympijských hrách v rokoch 1980 a 1988, Československo bolo na oboch OH piate. V reprezentačnom družstve odohrala 311 stretnutí a dala v nich 657 gólov. S tímom ZVL Prešov bola trojnásobnou majsterkou Československa, zahrala si aj v semifinále Pohára európskych majstrov.

Alena Damitšová hrala na olympijských hrách 1988. V drese Československa odohrala 187 stretnutí, dala v nich 460 gólov. V tíme ZVL Prešov sa pričinila o štyri tituly majstra Československa, hrala aj v semifinále Pohára európskych majstrov.

Božena Birošová Mažgutová bola s družstvom Československa na svetovom šampionáte v roku 1982 piata a na OH 1988 takisto piata. Československo reprezentovala v 215 stretnutiach, dala v nich 480 gólov. V roku 1985 si zahrala za svetový výber hádzanárok proti Hypobanku Viedeň. So ZVL Prešov štvornásobná majsterka Československa, semifinalistka PEM.

(jac)