Skip to content
Menu
Menu

Deťom sa zuby kazia menej ako pred 10 rokmi

Prečítať článok

Za posledných desať rokov klesol počet detí s pokazenými zubmi o pätinu. Zároveň však vlani výrazne klesol aj počet preventívnych prehliadok. Kým v roku 2019 využilo obe preventívky za rok každé štvrté dieťa, vlani to bolo len každé ôsme. Vyplýva to z údajov Dôvery o zdravotnej starostlivosti poistencov.

Počet detí, ktorým musel stomatológ vŕtať alebo trhať zub, sa už desať rokov znižuje. Kým v roku 2010 to bolo každé štvrté dieťa do 18 rokov, v roku 2019 to bolo ani nie každé piate. Vlani ich bolo ešte menej (každé šieste), s najväčšou pravdepodobnosťou však za to môže pandémia. Vlani totiž výrazne poklesol aj počet preventívnych prehliadok u zubárov.
„Keď sme sa pýtali zubárov, či naozaj klesá počet detí s pokazenými zubami, pripustili, že osveta a zdravotné povedomie pacientov sa zlepšuje a že mladšia generácia rodičov dbá viac na zuby svojich detí,“ uviedol Marián Faktor, člen predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera.

Využívanie preventívnych prehliadok u zubára. / Zdroj: Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s.

Každý rok si nechá preventívne skontrolovať chrup 50 percent dospelých a 57 percent detí starších ako tri roky. Ale len štvrtina detí využije obe preventívky za rok, na ktoré majú nárok. Rastie však záujem o finančný príspevok na ošetrenie zubov. Od Dôvery ho môžu získať tí poistenci, ktorí chodia na preventívne prehliadky. Kým v roku 2019 Dôvera tento príspevok vyplatila 153 tisíckam poistencov, tak vlani ich bolo už 168-tisíc.

Počet detí s ošetrenými zubami. / Zdroj: Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s.

Ide o 30-eurový príspevok, ktorý sa dá získať až päťkrát za rok, a to buď na ošetrenie zuba alebo na dentálnu hygienu. „Je pravda, že dentálny benefit viac motivuje rodičov chodiť s deťmi k zubárovi,“ potvrdila stomatologička MUDr. Jana Ondrašovičová, PhD. z Košíc. Najčastejšie oň žiadajú poistenci Dôvery z Košického kraja vo veku od 31 do 50 rokov, predovšetkým na dvojplôškovú výplň zuba.
Na príspevkoch na zuby Dôvera svojim poistencom doteraz celkovo vyplatila 12,7 milióna eur.

Matej Štepianský

Ilistračné foto: istockphoto.com