Skip to content
Menu
Menu

DOPRAVNÝ PODNIK ZAVIEDOL ĎALŠIE OPATRENIA NA ZNÍŽENIE RIZIKA NÁKAZY

Dopravný podnik mesta Prešov, a. s. (DPmP) už niekoľko dní vykonáva štandardnú očistu dopravných prostriedkov. Interiéry vozidiel dezinfikuje parnými čističmi a dezinfekčnými postrekmi. Od stredy 11. marca platia aj ďalšie opatrenia.
V každom autobuse či trolejbuse je oznam o tom, že sa dočasne ruší používanie dopytového otvárania dverí cestujúcimi. Vodiči povinne otvárajú všetky dvere na vozidlách. Všetky zastávky MHD budú obsluhované ako stále a vodiči na nich budú povinne zastavovať, taktiež budú otvárať všetky dvere pre zabezpečenie častejšieho vetrania vozidla. Prvé dvere sa budú využívať len na výstup, aby nedošlo k infikovaniu vodičov MHD. Dočasne sa ruší doplnkový predaj cestovných lístkov u vodičov. Vedenie DPmPcestujúcim odporúča zabezpečiť si jednorazové cestovné lístky pred nástupom do vozidla, prípadne využiť SMS lístok. Tiež odporúčajú využiť bezkontaktný spôsob platby za cestovný lístok v automatoch, ktoré umožňujú platbu kartou.
Vodiči šíria osvetu
V stredu ráno mnohí cestujúci tieto nové pravidlá ešte nezaregistrovali, a tak sa ráno nezaobišlo bez konfliktných situácií. Niektorí sa dožadovali nastupovania cez predné dvere a vodiča presviedčali, že na to majú právo, lebo majú preukaz ZŤP. Šofér ich musel dôrazne upozorniť na nové pravidlá. Napokon, potrebujú chrániť aj seba. Najmä po informáciách, keď sa nakazila koronavírusom aj jedna vodička MHD v Bratislave, či taxikár v Prahe. Len počas jednej jazdy zo Sekčova do centra musel vodič cestujúcich na nové opatrenia upozorniť ešte niekoľkokrát, no niektorí ľudia dávali najavo nespokojnosť, hoci ich to nijako neobmedzovalo. „Ja asi začnem chodiť peši. Čo z toho, že v noci vyčistia vozidlá, keď denne prevezú tisícky ľudí. Všelijakých. Také opatrenia sú nanič,“ otvorila diskusiu jedna z cestujúcich. „Veď viac urobiť nemôžu. Buďme radi, že robia aspoň niečo,“ oponoval jej istý senior. Do ich „slovnej prestrelky“ sa zapojili aj ďalší ľudia a mali desiatky „múdrych nápadov“, ako by oni prípadnú epidémiu riešili. Najčastejšie tak, že by zavreli hranice Slovenska. Otázne je, či si uvedomili napríklad to, že Slovensko nie je potravinovo sebestačné. Plné obchodné domy by sa za krátky čas vyprázdnili a až potom by cítili obmedzenia. Koronavírus sa stal strašiakom a námetom na diskusie kdekoľvek a kedykoľvek. Pritom by úplne stačilo, keby sa každý správal zodpovedne. Rešpektoval všeobecné opatrenia, dôsledne dodržiaval hygienické návyky a vyhýbal sa kontaktu s chorými ľuďmi.
Anna Košuthová
Ilustračné foto: www