Skip to content
Menu
Menu

Očkovanie vakcínou AstraZeneca je pozastavené, od júna prídu zmeny

Prečítať článok

(ako) – Očkovanie proti covidu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre prvoočkovancov je na Slovensku pozastavené. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Aktuálne sa očkujú toutou látkou len ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku. Od 1. júna nastanú zmeny v očkovaní. K dispozícii bude ja Sputnik.

AstraZeneca bola na Slovensku vyčlenená pre ľudí vo veku od 18 do 44 rokov.
Štátny ústav pre kontrolu liečiv minulý týždeň označil súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy s úmrtím 47-ročnej ženy vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilnému stavu za pravdepodobnú. S látkou od tejto britskej spoločnosti je spájaný zriedkavý výskyt krvných zrazenín, ktorý môže mať fatálne následky.

Po objavení prvých prípadov viaceré krajiny pozastavili podávanie tejto vakcíny. Avšak takmer všetky sa k nej vrátili,keď sa Európska lieková agentúra vyjadrila, že hoci existuje súvis medzi látkou a zrazeninami, ide o tak raritný jav, že prínosy stále prevažujú. Výnimkou bolo Dánsko, ktoré AstraZenecu úplne vyradilo.

AstraZeneca je po Pfizeri druhá najpočetnejšia očkovacia látka, ktorou na Slovensku očkujeme. Do konca mája má byť podľa ministerstva zdravotníctva z viac ako 1,5 milióna vakcín, ktoré na Slovensko dorazia, pätina práve od tejto britskej firmy. Zatiaľ sme na Slovensku aplikovali 441 119 prvých a 38 258 druhých dávok tohto preparátu.

Ľudia si budú môcť vakcínu vybrať
Od 1. júna nastane zmena v očkovaní. Ľudia dostanú na výber vakcínu, ktorou chcú byť zaočkovaní. vrátane neregistrovanej vakcíny. Potvrdil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Súčasťou zmeny bude aj to, že vo veľkom začnú očkovať aj všeobecní lekári. Tí podľa Lengvarského budú mať k dispozícii všetky vakcíny okrem Pfizeru. Minister zdravotníctva dodal, že pozastavenie očkovania prvou dávkou látky od AstraZenecy bolo spôsobené hlavne tým, že nemáme dostatok vakcín. Tie, ktoré sú na Slovensku momentálne, sú odložené pre ľudí, ktorí čakajú na druhú dávku. V budúcnosti sa však očkovanie touto vakcínou plánuje obnoviť podľa toho, ako budú zabezpečené dodávky.

Všetci, ktorí sú už objednaní na prvý termín očkovania touto látkou dostanú až do spustenia výberu vakcíny Pfizer.

Ilustračné foto: archiv pv