Skip to content
Menu
Menu

Opäť sa objavili falošné maily v mene banky

Prečítať článok

(pv) – Rozposielať falošné e-maily a SMS správy je v súčasnosti trendom medzi podvodníkmi. Ide však o starý známy podvod, ktorým sa útočníci snažia od klientov banky získať údaje platobnej karty alebo prihlasovacie údaje do internet bankingu.

Ako informuje prešovská krajská polícia na sociálnej sieti, používateľ dostane e-mail, ktorý sa tvári ako oficiálna správa od banky a v texte ho žiada, aby klikol na priložený link.

Po presmerovaní na falošnú stránku, ktorá imituje vzhľad skutočného Internet bankingu alebo inej stránky, je oznámením vyzvaný, aby zadal svoje prihlasovacie údaje a heslo, prípadne údaje o svojej platobnej karte. Takto sa podvodníci dostanú k prístupovým či iným súkromným údajom a to bez toho, aby to poškodený klient vedel a môžu ho obrať o peniaze.

Banka však takéto emaily či SMS neposiela. Text obsahuje neúplné informácie. Odosielateľ má netypickú emailovú adresu, link do Internet bankingu je falošný a má úplne iný formát. Ak emailová adresa obsahuje cudzojazyčné slová a koncovky, email vymažte a neklikajte na priložené odkazy.

Ak si nie ste istí, či email alebo SMS správa je falošná, overte si ju priamo na pobočke banky alebo prostredníctvom jej oficiálnej webovej stránky.

Pri akomkoľvek podozrivom konaní je potrebné kontaktovať políciu, svoju banku a kartu prípadne zablokovať.

Ilustračné foto: KR PZ PO