Skip to content
Menu
Menu

Bardejovské Kúpele chcú zvýšiť podiel izraelských návštevníkov

V rámci expozície SLOVAKIA TRAVEL sa zúčastnili na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu IMTM 2023, v dňoch 14.-15.02.2023 v Tel Avive v Izraeli, aj Bardejovské Kúpele. Slovensko je pre Izraelčanov zaujímavou destináciou, predovšetkým svojimi kúpeľnými zariadeniami, horami a kultúrnym dedičstvom. Platí to aj opačne, Izrael je lákavý pre Slovákov predovšetkým históriou a pamiatkami.

Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a. s., Tamara Šatanková.

,,Kľúčovou je pre rozvoj vzájomného turizmu predovšetkým otázka leteckej dopravy. Črtá sa tu perspektíva otvorenia pravidelnej linky Tel Aviv-Piešťany. Pokiaľ sa tieto zámery podarí naplniť, mohlo by to znamenať zlom v počtoch klientov. Profitovať by z toho mohli nielen Piešťany ale aj ďalšie kúpeľné mestá, vrátane Bardejova. Bardejov má navyše pre židovskú klientelu rokmi overenú pridanú hodnotu v podobe takzvaného Židovského suburbia, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie stavebné pamiatky židovského kultúrneho dedičstva na Slovensku,“ povedala T. Šatanková.

Dodala, že  izraelskí klienti patria medzi pravidelných návštevníkov Bardejovských Kúpeľov, i keď ich počty sú skôr symbolické. Navyše v posledných 3 rokoch, v dôsledku proticovidových opatrení a dôsledkoch vojny proti Ukrajine, ide len o ojedinelú klientelu. V budúcnosti by pomohla charterová letecká linka do Košíc, prípadne aj Popradu a prepojenie turistických destinácií Vysokých Tatier, východoslovenského regiónu a Bardejovských Kúpeľov.

,,Pritom  z minulosti máme overené, že Bardejovské Kúpele majú všetky atribúty top destinácie pre túto náročnú klientelu. Naše švorhviezdičkové ubytovacie kapacity-Alexander, Ozón a secesná Astória spĺňajú požiadavky a očakávania na pobyt s vynikajúcim pomerom ceny a kvality. Prepojenie prírody a historického koloritu im dáva jedinečnosť, akú inde – až na výnimky nenájdu. Klientele vieme  vyhovieť aj v požiadavkách na stravu – vyhýbanie sa bravčovému mäsu, množstvo mliečnych potravín a ovocia,“ konštatuje T. Šatanková.

Ďalej poukázala na to, že Bardejovské Kúpele majú bohaté skúsenosti s náročnou židovskou klientelou spred rokov. Boli obdobia, keď počas leta navštívilo kúpele aj 300 izraelských klientov s priemernou dĺžkou 14 nocí. ,,Boli to náročné, ale krásne časy. Trvalo to zhruba 5 rokov, keď sme pravidelne v lete zabezpečovali autobusy pre prichádzajúcich klientov a vozili ich do hotela Ozón. Lietadlá vtedy mali medzipristátie v Košiciach a pokračovali smer Bratislava. Prevádzkovateľom bola letecká spoločnosť AIR SLOVAKIA, ktorá ale svoje pôsobenie v roku 2010 ukončila. Odvtedy bolo len zopár chartrov do Popradu, kde sa klienti sústredili len v Tatrách a preferovaná bola lyžovačka na horách a nie kúpele,“ priblížila T. Šatanková.

Najväčší tromf – stará synagóga

Riaditeľ (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek k tomu dodáva: ,,Komplex židovských rituálnych budov v centre Bardejova pozostáva zo Starej synagógy, domu zhromaždenia (bet hamidraš), rituálneho kúpeľa (mikve), expanznej veže, kotolne a rekonštruovanej hmoty rituálneho bitúnku. Tieto budovy slúžili duchovným a komunitným potrebám ortodoxnej židovskej komunity so silným vplyvom chasidizmu, ktorá bola šiestou najväčšou na Slovensku v medzivojnovom období. Súbor stavieb sa nachádza v ochrannom pásme Pamiatkovej rezervácie Bardejov. Stará synagóga, postavená začiatkom 19. storočia, bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. Vtedy zároveň bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so Židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.“

Zlaté časy pred covidom

Rok 2019 bol najúspešnejším v histórii Bardejovských kúpeľov, a. s. z hľadiska návštevnosti. Zaznamenali tu hneď niekoľko rekordov. Prekonali hranicu 30 000 pobytových návštevníkov za rok, keď sa celková návštevnosť vyšplhala až na úroveň 31 011 osôb. Bolo to o 3174 osôb viac ako v roku 2018, čo predstavovalo nárast o 11,4%. Kúpele vtedy zaznamenali aj zvýšenie počtu ošetrovacích dní (prenocovaní), z  272 064 v roku 2018 na 289 353 v roku 2019. Absolútne zvýšenie o 17 289 prenocovaní predstavovalo 6,35% rast. Medziročne sa zvýšil počet samoplatiacich klientov o 23%, čiže z 13 141 (s 56 085 prenocovaniami) na 16 168 klientov (s 65 934 prenocovaniami).

K zvýšeniu prispela aj lepšia ekonomická úroveň obyvateľstva  a ochota Slovákov míňať financie na svoje zdravie a relax. Odvetviu pomohla aj znížená DPH na ubytovanie a pokles DPH na niektoré potraviny.

Ťažké časy trvajú, tentoraz pre energie

Od leta 2022 poskytujú Bardejovské Kúpele, a. s. služby bez prerušenia pre klientov poisťovní i platiacich. Deje sa tak napriek energetickej kríze, drastickým cenám energií a inflačným rastom cien vstupov i ďalším prekážkam. Kúpele robia všetko preto aby klienti cítili tlaky čo najmenej a kvalita služieb aby ostala na vysokej. Pokiaľ sa situácia bude vyvíjať tak ako očakávajú, už tento rok by sa mohla návštevnosť dostať na čísla blízke pred covidom.

Rezervy na rast ešte sú v kongresovej turistike a u cudzincov

Priestor pre ďalší rast majú Bardejovské Kúpele aj v kongresovej a incentívnej turistike, kde zvyšujú vyťaženosť štvorhviezdičkového kongresového hotela Alexander. Potenciál rastu mu zabezpečuje vysoká úroveň ubytovania a služieb, výnimočná kuchyňa a vlastné wellness. Bardejovské kúpele, a.s. pokračujú aj budovaní značky kráľovských kúpeľov s využitím zrekonštruovaného historického hotela Alžbeta, v ktorom sa v minulosti liečila cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi. Romantika bývania v jej apartmáne, ale aj množstvo replík a predmetov z jej života, stále priťahujú hlavne ženské návštevníčky.

Rezervy sú aj v stagnujúcich počtoch zahraničných návštevníkov. Tradične to závisí aj na dopravnej infraštruktúre, chýbajúcich diaľniciach a letiskách. V Bardejovských Kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Kúpele si vychutnávala nielen cisárovná Alžbeta, ale pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.

Atraktívny aktívny oddych 

Klienti si priamo v Bardejovských kúpeľoch užívajú wellness a rekondičné pobyty, kúpanie, relax, procedúry, lyžovačku, galavečery, živú hudbu, kulinárske špeciality, gurmánske lahôdky, ochutnávky a konzumácie vín a množstvo ďalších akcií. Okrem toho majú k dispozícii výlety do mesta UNESCO – Bardejova a jeho okolia, alebo do blízkeho Poľska. To všetko v jedinečnom prírodnom prostredí, v oáze kľudu a čistého vzduchu plného kyslíka, s pešou zónou a lesoparkom. Doplnkové služby sú za poplatok. Patria k nim možnosť lyžovania v blízkych lyžiarskych strediskách. Pre milovníkov športu kúpele ponúkajú 6 tenisových kurtov, squashové ihrisko, bowling bar, petang, minigolf, požičovňu bicyklov.

Štefan Kuča
Foto: OOCR