Skip to content
Menu
Menu

Cez víkend zaočkujú v Prešove a Humennom šesť tisíc ľudí

Prečítať článok

(ako) – Prešovská župa tento víkend otvorí dve veľkokapacitné očkovacie centrá. Konkrétne v Prešove a Humennom. Očkovacie tímy budú mať k dispozícii  vyše 6-tisíc dávok vakcíny Astra Zeneca. Zoznam tých, ktorí majú na očkovanie nárok, určí ministerstvo zdravotníctva.

Tak, ako na konci februára aj teraz bude v Prešove veľkokapacitné centrum v priestoroch Športovej haly Hotelovej akadémie na Okružnej ulici. V Humennom sa hromadné očkovanie uskutoční v telocvični Obchodnej akadémie na Komenského ulici. Očkovať sa bude od 8.00 do 17.00 hodiny počas soboty 6. marca i nedele 7. marca.

„V Prešove máme pripravených desať  a v Humennom päť vakcinačných tímov vrátane administratívneho personálu, dobrovoľníkov a členov tímu záchrannej služby. Do očkovania sme zapojili ambulantných lekárov a sestry, aby sme čo najviac odbremenili  nemocnice, čím chcem vyjadriť obdiv všetkým, ktorí sa do tejto veľkej akcie zapojili. Už minulý týždeň sme zaočkovali 1500 učiteľov i ďalšie profesie kritickej infraštruktúry a hoci je tento proces zložitý, krajská samospráva bude  nápomocná pri všetkom, čo zrýchli tempo očkovania,“ vysvetlil predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Ako ďalej dodal, kraj má z ministerstva zdravotníctva nakontrahovaných 6016 dávok Astra-Zeneca, pričom v Prešove by malo byť zaočkovaných  4016 ľudí a v Humennom zvyšných dve tisíc. Zoznamy ľudí, ktorí majú prioritu určí rezortné ministerstvo.

„Prihlasovanie ľudí na očkovanie je centrálne. Intervenujeme ministerstvo, ak vidíme v systéme, že sa kapacity nenapĺňajú. Vzhľadom k tomu, že stratégia očkovania sa mení, čakáme na usmernenia a inštrukcie rezortu.  Podľa doterajších informácií sú prioritizovaní opäť učitelia  s tým, že sa zvýšil vek očkovania na 56 až 70 rokov. Očkovanie Astra-Zenecou v tejto skupine je ale podľa odporúčaní potrebné konzultovať so svojím lekárom,“ informoval vedúci Odboru zdravotníctva  Úradu PSK Jozef Tekáč.

Pravidlá pred očkovaním

Samotné očkovanie v centrách má svoje pravidlá. Pri vstupe do budovy sa záujemcom o očkovanie odmeria telesná teplota a skontroluje prijatá SMS, či sa nachádzajú v zozname. Následne prejdú záujemcovia o očkovanie k registrácii, odtiaľ budú smerovať priamo do vyhradenej kóji, kde ich zaočkujú. Po očkovaní zotrvajú ešte 15 minút vo vyhradenom priestore v prípade nežiadúcej reakcie na očkovaciu látku.

Prešovský samosprávny kraj bude v zriaďovaní veľkokapacitných očkovacích centier pokračovať.

„Naším zámerom pre ďalšie dni je otvorenie ďalších veľkokapacitných centier, a to v Poprade a v Starej Ľubovni tak, aby sme počas jedného víkendu vedeli zaočkovať až 9500 ľudí,“ dodal predseda M. Majerský.