Skip to content
Menu
Menu

CSS v Tovarnom je v červenej zóne, infikovaných je takmer 160 ľudí

(ako) – Aktuálne sa v Prešovskom kraji objavilo nové ohnisko nákazy na Covid-19. Je v Centre sociálnych služieb v Tovarnom. Po plošnom PCR testovaní bola nákaza zistená u 113 klientov a 45 zamestnancov. Zariadenie je v karanténe a funguje v prísnom protiepidemickom režime.

V súčasnosti je CSS Ametyst v Tovarnom v karanténe, ktorú nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva po výsledkoch víkendového PCR testovania. Z celkového počtu 154 prijímateľov sociálnych služieb malo pozitívny výsledok 113 klientov, z 88 zamestnancov testy zachytili 45 prípadov. V domácej karanténe bolo v tom čase už 13 zamestnancov zariadenia.

Zomrelo už päť klientov

„Zdravotný stav klientov je pod stálou kontrolu. Prijímatelia vykazujú rôzne príznaky ochorenia ako je zvýšená telesná teplota, slabosť, nechutenstvo či sťažené dýchanie. Zariadenie zaznamenalo päť úmrtí klientov s pridruženými zdravotnými komplikáciami, z ktorých jedna prijímateľka sociálnej pomoci bola negatívna, zvyšní štyria boli covid- pozitívni. Aktuálne sú hospitalizovaní v nemocnici ďalší traja prijímatelia sociálnej pomoci,“ informovala hovorkyňa Úradu PSK Dáša Jeleňová.

Zariadenie v Tovarnom funguje v sprísnenom režime aj v dôsledku všeobecne zhoršenej epidemiologickej situácie vo Vranovskom okrese. Centrum je v červenej zóne. Pozitívni prijímatelia sú izolovaní a pod ošetrovateľským dohľadom vyškoleného personálu.

„Župa už požiadala o pomoc aj Intervenčný tím pre Východ zložený z infektológa, psychológa, medikov a sestier, ktorý zriadilo Ministerstvo zdravotníctva SR pre karantenizované zariadenia Prešovského a Košického kraja,“ dodala hovorkyňa Jeleňová.

Prešovský samosprávny kraj aktuálne zaznamenal problémy aj v ďalších dvoch zariadeniach sociálnych služieb vo svojej pôsobnosti. Oddnes je v karanténe DSS Stropkov, kde hlásia 41 pozitívnych prijímateľov a 3 zamestnancov. Zvýšený výskyt ochorenia hlásia aj v CSS Vita Vitalisv Prešove, kde čakajú na výsledky PCR testovania.