Skip to content
Menu
Menu

Deň mlieka v Prešove bol chutný a rozprávkový

Prečítať článok

Základná škola Bajkalská sa premenila na mliečne kráľovstvo Bajkal. Učitelia, žiaci základných škôl aj ich rodičia si počas Medzinárodného dňa mlieka pripomenuli, aké dôležité je mlieko pre zdravie.

Tohtoročná atmosféra Dňa mlieka bola doslova rozprávková. Základná škola Bajkalská sa stala mliečnym kráľovstvom Bajkal, v ktorom žila Kráľovná Smotana, Princ Kazeín, Princ Vápnik či Ježibaba Niva. Žiaci rozprávkou vysvetlili dospelým, aké dôležité je piť mlieko a jesť mliečne výrobky. Vyhodnotená bola aj výtvarná a literárna súťaž s mliečnou tematikou.

Nielen láska ide cez žalúdok, ale dnes už vieme, že to, čo zjeme, výrazne ovplyvňuje aj naše zdravie. Chcem sa preto srdečne poďakovať všetkým obetavým zamestnancom našich školských jedální, ktorí dennodenne pripravujú veľmi chutné a nutrične hodnotné jedlá pre deti a mládež v prešovských školách. Prajem Vám ešte veľa síl, zdravia a inšpirácie. Dnešok nám však má pripomenúť ešte jedno – byť vďačný za všetko, čo máme. Na Ukrajine i v mnohých rozvojových krajinách na svete v súčasnosti chýba základná výživa. Myslime dnes preto symbolicky aj na týchto ľudí – tým, že sa o jedlo podelíme, že ho niekomu darujeme alebo ho pripravíme s láskou pre niekoho, koho máme radi,“ uviedla vo svojom príhovore primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Deň mlieka sa v Prešove uskutočnil už po dvanásty raz. Jeho cieľom je poukázať najmä na význam mlieka ako tzv. dokonalej potraviny v stravovaní, jeho zdraviu prospešné nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí, aby do svojho jedálnička zahrnuli denne aspoň jeden pohár mlieka.

Všetky jedlá na Deň mlieka pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. A pripraviť si ich môžete aj doma. Recepty na tieto chuťovky totiž zverejní každá škola na svojej webovej stránke.

Zdroj: presov.sk