Skip to content
Menu
Menu

Elektrokolobežky využili Prešovčania aj do dochádzanie do práce

Prečítať článok

(ako) – Je takmer koniec roka a čas na bilancovanie. Napríklad aj o efekte mobility v meste. Kým stojiská na bicykle, ktoré stáli veľa peňazí sú celý rok prázdne a ľudia ich využívajú minimálne, elektrokolobežky si naopak získali ľudí. Za necelých 5 mesiacov od spustenia služby ich využilo 12- tisíc ľudí v celom meste. Prejazdili na nich celkovo 182- tisíc kilometrov. Prešovčanom kolobežky poslúžili zväčša na dochádzanie do práce.

Prvých 164 zdieľaných elektrických kolobežiek začalo jazdiť po uliciach Prešova v júli tohto roka. Rozmiestnené boli na 45 miestach, aby boli ľahko dostupné pre čo najväčšiu skupinu ľudí. Pre veľký záujem neskôr pribudlo ďalších 90 kolobežiek.

Verejnosť si elektrické kolobežky rýchlo obľúbila. Jazda na nich nie je iba ekologická ale aj pohodlná a cenovo dostupná. Zapožičanie kolobežiek funguje veľmi jednoducho – pomocou mobilnej aplikácie Bolt. Najviac sú kolobežky vyhľadávané v centre mesta a na väčších sídliskách.

„Veľmi často ich využívali obyvatelia sídliska Sekčov, z ktorého bolo uskutočnených najviac zo všetkých jázd. Ľudia najčastejšie využívali trasu cez Rusínsku, a taktiež z centra mesta na železničnú alebo autobusovú stanicu. V rámci celého Prešova sa na zdieľaných elektrokolobežkách odviezlo už 12 tisíc ľudí, ktorí na nich prejazdili spolu 182 tisíc kilometrov, čo sa rovná 110 okruhom okolo celého Slovenska. Z toho bolo 74 percent jázd kratších, ako tri kilometre,“ informoval o využívaní elektrokolobežiek hovorca mesta Vladimír Tomek.

Dodal, že až 60% všetkých jázd užívatelia uskutočnili za účelom dochádzania do práce. Najviac jázd bolo zaznamenaných medzi 17:00 a 20:00 hodinou.

Až 60 kolobežiek museli opraviť

Používanie elektrokolobežiek má pozitívny vplyv aj na životné prostredie. Vďaka kolobežkám Bolt sa v Prešove zabránilo približne 19 000 krátkym jazdám s palivom poháňaným vozidlom v roku 2020. Tieto kolobežky zároveň zamedzili úniku až 22 ton emisií CO2 do ovzdušia.

Nie všetci užívatelia však s nimi zaobchádzali šetrne. Dovedna 60 kolobežiek musel prevádzkovateľ, teda spoločnosť Bolt  opravovať na vlastné náklady. Zaznamenali však len 0,3% sťažností, čo svedčí o spokojnosti verejnosti s ich využívaním.

Radnica plánuje v spolupráci so súkromnou spoločnosťou ponúkať zdieľané elektrokolobežky aj v roku 2021.

Foto: presov.sk