Skip to content
Menu
Menu

Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra Prešova

Fašiangové obdobie, trvajúce od Troch kráľov do Popolcovej stredy, sa tradične uzatvára honosnými oslavami. Mesto Prešov v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu chystajú Fašiangové slávnosti, ktoré si budú môcť naplno užiť všetci návštevníci. Centrum mesta ožije 21. februára 2023 folklórnym fašiangovým sprievodom, ktorý vyvrcholí fašiangovou veselicou inšpirovanou ľudovými tradíciami.

Fašiangové sprievody sú plné ľudových zvyklostí, veselej hudby, tanca, bláznivých masiek a dobrého jedla. Inak to nebude ani v Prešove. Návštevníci si v utorok 21. februára 2023 od 16:30 hod. budú môcť priamo v centre mesta vychutnať pravú fašiangovú veselicu. Tento rok sa predstaví až 10 folklórnych súborov, ktoré svojím tancom, spevom a vinšovaním prevedú návštevníkov historickým centrom Prešova.

Sprievod zavŕši slávnostné pochovávanie basy a v závere podujatia bude nasledovať fašiangová veselica v podaní temperamentnej východoslovenskej kapely Basawell. Nebude chýbať ani dobré jedlo a fašiangové pochutiny.

Fašiangového sprievodu sa zúčastnia prešovské folklórne súbory – FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Starišan, FS Šariš, FS Rozmarija, FS Dúbrava, DFS Dúbravienka, FS Karpaťanin, Kelemeske furmani a Prešovskí heligonkári.

Fašiangoví slameniaci

Priestor pred Konkatedrálou sv. Mikuláša v Prešove od začiatku februára spestrujú veselí slamení panáci, ktorí v centre mesta umocňujú tradičnú fašiangovú atmosféru. Rodinku slameniakov, podobne ako minulý rok, vyzdobili prešovské folklórne súbory: FS Šarišan, DFS Šarišanček, FS Dúbrava a DFS Dúbravienka. Okrem toho tu však pribudli aj ďalší slameniaci v réžii kreatívneho tímu Mestskej galérie Caraffka, v spolupráci s folklórno-kreatívnou dielňou Slávky Pavukovej z DFS Šarišanček. Slamení panáci budú rozveseľovať návštevníkov mesta do 28.2.2023.

„Oslávte s nami fašiangové obdobie naplno a príďte si vychutnať skvelú atmosféru. Pridať sa môžete aj do nášho fašiangového sprievodu,“ pozýva riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

Patrícia Nagyová