Skip to content
Menu
Menu

Krajskí cestári majú novú techniku

Cestári Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) majú novú techniku. Do vozového parku im pribudlo desať nových cestných mechanizmov a vozidiel, ktoré krajská samospráva zakúpila za vyše 1 milión eur. Do užívania ich symbolicky odovzdala počas cestárskeho Dňa otvorených dverí 9. septembra.

Správa a údržba ciest PSK (SÚC PSK) má k dispozícii desať nových strojných mechanizmov a vozidiel. Niektoré z nich pritom použije aj pri údržbe cyklochodníkov, chodníkov i okrajov ciest. Vozový park krajských cestárov sa rozšíril vďaka investícii Prešovského samosprávneho kraja.
„Určite je dôležité, aby mali naši cestári pri svojej náročnej práci k dispozícii dobrú techniku.

Aby ju mohli vykonávať nielen kvalitne, ale aj bezpečne. Investovali sme preto do ďalších
vozidiel a mechanizmov, ktoré pomôžu pri presunoch po náročných terénoch, pri dosypávaní či zrezávaní krajníc, čistení priekop pri povodniach, ale aj zalievaní trhlín. Najnovšia investícia kraja do modernizácie cestárskej techniky sa vyšplhala do výšky viac ako 1 milión eur,“ vyjadril sa pri odovzdávaní techniky do užívania predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Cestári budú mať k dispozícii kompaktný univerzálny traktor Multhihox v hodnote vyše 178-tisíc eur, ako aj krajnicový finišer Strassmayr za takmer 71-tisíc eur. Ide o zariadenie na zasypávanie rýh, ktoré dokáže pracovať so všetkými druhmi pôdy, štrku a asfaltovej zmesi. Súčasťou investície do novej techniky je aj zalievková súprava Crafco Super Shot ( 95-tisíc eur) a dva kusy kolesového rýpadla s otočnou nadstavbou zn. Volvo spolu za vyše 485-tisíc eur, ktoré budú využiteľné napríklad aj pri povodniach.

„Technickou novinkou je georadar s 3D mapovaním používaný pri lokalizovaní potrubí a káblov, teda podzemných vedení inžinierskych sietí. Ide o zariadenie, ktoré nie je až tak bežnou súčasťou vybavenia cestárov v rámci Slovenska, no funkčným pomocníkom pri našej práci. Takže aj u nás, na území kraja, kde máme najrozsiahlejšiu cestnú sieť s vyše 2 440 kilometrami, nájde isto veľké využitie,“ uviedol riaditeľ SÚC PSK Marcel Horváth.
Okrem georadaru za vyše 103-tisíc sú súčasťou vynoveného vozového parku aj dve nové nákladné vozidlá do 3,5 tony zn. Iveco disponujúce veľkým nákladným priestorom spolu za 61-tisíc eur. Zakúpené boli aj dve osobné motorové vozidlá Peugeot Richter (vyše 26-tisíc eur) a Suzuki SX4 S- Cross (takmer 30-tisíc eur), určené do náročných zimných podmienok regiónu Vysokých Tatier.

„Tento rok sme cestárom do užívania odovzdali už celkovo 35 nových mechanizmov, pribudli nakladače, prívesné vozíky, zmiešavacie centrá na soľanku, frézy, značkovače. Čo ma ale teší najviac, je fakt, že od roku 2018 doteraz sa podarilo zaobstarať celkovo až 378 kusov novej cestnej techniky a vozidiel v objeme 16,7 milióna eur. To sú obrovské, ale potrebné a dobre použité financie,“ doplnil Milan Majerský.

Aktuálne najpočetnejšími skupinami vozového parku SÚC PSK sú posypové vozidlá, ktorých je 120. Počas obdobia zabezpečujú zjazdnosť ciest v rámci 108 pracovných okruhov vo všetkých trinástich okresoch kraja. Krajskí cestári majú k dispozícii aj sedem zametačov, 78 nakladačov/rýpadiel, 60 traktorových kosačiek, 41 traktorov, vyše 60 úžitkových vozidiel, 40 špeciálnych vozidiel a referentské autá, ktoré slúžia pre rýchlejší pohyb zamestnancov v teréne.

Kraj za posledných päť rokov významne investoval aj do skládok chemického posypového materiálu. Zrekonštruoval a vybudoval ich celkom jedenásť za viac ako 1,7 milióna eur. V roku 2022 to boli dve skládky – v Štrbe a Starej Ľubovni v náklade takmer 133-tisíc eur.

Daša Jeleňová

Foto: PSK