Skip to content
Menu
Menu

Mesto „hasí“ súdne spory nájomnými zmluvami

Prečítať článok

(ako) – Jednou z oblastí, v ktorých dodnes pretrvávajú neblahé dôsledky socializmu, je vlastníctvo pozemkov. Problémom sú najmä nevysporiadané pozemky pod cestami a chodníkmi. Tie sú často vo vlastníctve obyvateľov danej lokality a dohodu o vysporiadaní odmietajú alebo žiadajú za odpredaj trhové ceny. Výsledkom sú súdne spory, ktoré zaťažujú samosprávy časovo aj finančne, prípadne brzdia plánované investície.  

Ani Prešov nie je výnimkou. Tiež má množstvo nevysporiadaných pozemkov, ktoré ani po desaťročiach nevie vyriešiť. Na problém upozornil na včerajšom online zasadnutí mestského zastupiteľstva nezaradený poslanec Richard Drutarovský. Keď rokovali o majetkových prevodoch žiadal o vysvetlenie, prečo bola podpísaná v apríli zmluva s istou majiteľkou pozemkov na Tatranskej ulici a dokonca s určením nájmu so spätnou platnosťou. „Nie je to jediná nájomná zmluva. Takých je viac. Pozemky pod cestami nemá mesto vysporiadané a čelí mnohým súdnym sporom. Preto sme tam, kde hrozia žaloby, pristúpili k nájomným zmluvám. Nájom berieme ako dočasný, v snahe vyriešiť problém,“ vysvetlila právnička z referátu mestského majetku Lýdia Brumerčíková.

Právnička z referátu mestského majetku Lýdia Brumerčíková.

Netajila, že majitelia sú v práve a mesto ťahá v tomto prípade za kratší koniec. Poznamenala, že štát nechal majetkové vysporiadanie na pleciach samospráv a problém je na celom Slovensku. Hľadajú legislatívne riešenie.

Drutarovského tiež zaujímalo, prečo o tom nie sú poslanci informovaní. Je totiž zrejmé, že také nájmy odčerpávajú z mestskej kasy zdroje, ktoré nie sú pod ich kontrolou.

Nezaradený poslanec Richard Drutarovský.

„V tomto prípade nejde o kúpne, ale nájomné zmluvy a tie nepodliehajú schvaľovaniu v zastupiteľstve, lebo sú dočasné. Nájom je pre nás v tejto chvíli najmenej bolestivé riešenie,“ reagovala na otázku poslanca Brumerčíková.

František Oľha pripomenul, že treba hľadať nejaké koncepčné riešenie, lebo nevysporiadaných pozemkov je veľa a každý rok vyčleniť na odkupovanie pozemkov v rozpočte peniaze. Aj na Oľhovu pripomienku Brumerčíková reagovala. Podľa nej zatiaľ nepostupujú koncepčne preto, lebo čakajú na zmenu legislatívy, ktorá sa údajne pripravuje. Predpokladá, že sa nájde riešenie, podľa ktorého budú postupovať všetky samosprávy jednotne.

 

Foto: YT/VAFEC creative production