Skip to content
Menu
Menu

Minulý rok zomrelo viac ľudí, ako za posledných sto rokov

Minulý rok na Slovensku zomrelo viac ako 73-tisíc ľudí, čo je najvyšší absolútny počet od roku 1919. Celková nadúmrtnosť bola vlani na úrovni 37 percent. Najčastejšou príčinou smrti boli choroby obehovej sústavy, druhou bol COVID-19. Informoval o tom Štatistický úrad.

Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila výrazné zvýšenie mier úmrtnosti na Slovensku, už v roku 2020 prekročil počet zomretých hodnotu 1000 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov a v roku 2021 sa zvýšil až na 1 350. Ako uviedla  riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická, ide  o najvyššiu hrubú mieru úmrtnosti v povojnovej histórii Slovenska.

Najviac ľudí zomieralo v prvom a poslednom štvrťroku minulého roka, keď Slovensko zasiahli druhá a tretia vlna pandémie. Počet zomretých v týchto mesiacoch dosiahol takmer dvojtretinový podiel na celoročnom počte zomretých.

Najviac úmrtí bolo na východe Slovenska

Oproti obdobiu pred pandémiou počet zomretých najvýraznejšie narástol v Košickom kraji (o 43 percent) a Prešovskom kraji (o 42 percent). Naopak, najmenšia nadúmrtnosť bola v Bratislavskom kraji (o 32 percent) a Žilinskom kraji (o 34 percent).

Piatimi najčastejšími príčinami úmrtí boli choroby obehového systému (38,6 percenta), COVID-19 (20 percent), nádory (18 percent), choroby dýchacej sústavy (deväť percent) a choroby tráviacej sústavy (štyri percentá).

Zdroj. ŠÚ SR