Skip to content
Menu
Menu

Na Sekčove pribudne ďalší semafor

Prečítať článok

(ako) – Dopravná situácia na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov je už dlhodobo zložitá. Obyvatelia sa tam cítia, akoby bývali pri diaľnici. Môže za to aj nákladná doprava, ktorú zatiaľ nie je kam odkloniť. Situácii by mala pomôcť obnova križovatky ulíc Arm. gen. Svobodu – Vihorlatská. Ráta sa pri nej s vybudovaním cestnej svetelnej signalizácie.

Ide o jednu z najfrekventovanejších križovatiek na Sekčove  a obyvatelia sídliska hovoria o problémoch na nej už roky. Výjazd z bočnej ulice na križovatku je totiž pri hustnúcej doprave čoraz komplikovanejší. Faktom je aj to, že na sídlisku je už semaforov niekoľko. Chodci sa síce cítia  bezpečnejšie, ale vodiči hromžia, že ich to zdržiava. O zelenej vlne len snívajú. Napriek tomu, že sa viaceré križovatky rekonštruovali, jednotlivé radiče na semaforoch stále nie sú úplne zosynchronizované.

Vypísali verejné obstarávanie

Radnica vypísala verejné obstarávanie na zákazku s nízkou hodnotou. Predpokladaná cena prác je 179 500 eur bez DPH (215 400 eur s DPH). Lehota na predkladanie ponúk končí už zajtra, teda 18. februára 2021. Predpokladá sa, že do piatich mesiacov by mesto malo odovzdať stavenisko víťazovi súťaže.

Čo plánujú urobiť

V rámci stavebných úprav dobudujú odbočovacie pruhy, priechod pre chodcov s cykloprechodom a chodníky. Pozdĺž odbočovacieho pruhu vznikne deliaci ostrovček so šírkou 1,5 metra. V mieste priechodu pre chodcov chodník upravia ako bezbariérový a na rozhraní chodníka a vozovky osadia dlažbu pre nevidiacich a slabozrakých. Pribudne dopravné značenie.

Na križovatke ulíc blízko obchodného centra pribudnú nové stožiare cestnej dopravnej signalizácie s použitím zariadenia akustickej signalizácie, alebo dopytovým tlačidlom. Použité budú tlačidlá s vibračnou a akustickou zložkou. Plniť budú funkciu výzvy pre chodcov.

Na stožiaroch budú použité návestidlá. Detekcia vozidiel bude vykonaná pomocou bezdrôtových magnetometrov. Na križovatke zároveň nainštalujú všetky káblové prepojenia novými zemnými káblami.

Zhotoviteľ zabezpečí na svoje náklady aj spracovanie projektu dočasného dopravného značenia a zabezpečí povolenia od príslušných orgánov.

 

Foto: ak