Skip to content
Menu
Menu

Poznáme najúspešnejších športovcov roka 2022

Prečítať článok

Už po šesťdesiatydruhý raz sa uskutočnilo vyhlasovanie najúspešnejších športovcov mesta Prešov za uplynulý rok. Slávnostným galavečerom sprevádzal moderátor Marcel Merčiak. 

„Veľmi rád by som sa poďakoval všetkým športovcom, ktorí nás rok čo rok tešia svojimi úspechmi a reprezentujú naše krásne mesto, či už na domácej pôde alebo v zahraničí. Moja vďaka patrí ale aj ich trénerom a všetkým tým, ktorí ich motivujú, pretože bez nich by svoje ciele dosahovali len veľmi ťažko,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha počas slávnostného galavečea. 

Najúspešnejší športovec mesta Prešov za rok 2022 

Oliver Rábek (hádzaná – Tatran Prešov)

Novozámocký rodák je zmluvným hráčom Tatranu Prešov od sezóny 2012/2013 a platný kontrakt má v majstrovskom tíme do konca júna roku 2023. V súčasnom kádri prešovských hádzanárov je rekordérom v počte získaných titulov majstra Slovenska. Podieľal sa na zisku deviatich titulov. „Podľa mňa Oliver Rábek je v ére slovenskej samostatnosti najlepším slovenským hádzanárom. Vážim si, že napriek viacerým lukratívnym zahraničných ponukám ostal verný našim klubovým farbám. V Prešove  sa usadil, založil rodinu a aj preto si myslím, že svoju hádzanársku kariéru ukončí v Tatrane. Na ihrisku je lídrom tímu, ktorého rešpektujú všetci spoluhráči. Či už mladíci z našej hádzanárskej liahne, ale aj hráči zo zahraničia. V skratke, je to hráč, ktorý bráni, útočí a góly dáva aj z veľkých vzdialeností. A pritom je mu jedno, aký gólman stojí medzi žrďami súpera,“ charakterizoval kapitána mužstva majiteľ najúspešnejšieho hádzanárskeho klubu v krajine Miloslav Chmeliar.

Cena za športovú reprezentáciu mesta Prešov za rok 2022

Marek Copák (športová streľba – ŠŠK Prešov-Solivar)

Marek Copák je veľký talent slovenskej športovej streľby a je zaradený do olympijskej prípravy. Strelec pištoľových disciplín študuje na Fakulte športu Prešovskej univerzity špeciálnu pohybovú prípravu v bezpečnostných zložkách. Na majstrovstvách sveta v Káhire dosiahol v kategórii juniorov v streľbe z rýchlopalnej pištole ôsme miesto, v disciplíne štandardná pištoľ 20+20+20 obsadil pätnástu priečku. Na európskom šampionáte vo Wroclawe získal v streľbe z rýchlopalnej pištole siedme miesto. Juniorským majstrom Slovenska sa stal v streľbe zo štandardnej i z rýchlopalnej pištole. V rámci Slovenského streleckého zväzu patril v roku 2022 medzi najúspešnejších športovcov. Laureátom ankety o najúspešnejších športovcov mesta Prešov bol aj za rok 2020.

Igor Čupryna (hádzaná – Tatran Prešov)  

Rodák z ukrajinského mestečka Čornomorsk, kúsok od známeho prímorského mesta Odesa, ktorý v apríli roku 2019 získal slovenské štátne občianstvo, nie je v ankete Najúspešnejší športovci mesta Prešov žiadnym nováčikom. V rokoch 2018 a 2019 sa dokonca stal jej víťazom. Do Tatranu Prešov prestúpil v lete 2015 aj na odporúčanie svojho vtedajšieho krajana, reprezentačného ukrajinského gólmana a niekdajšieho brankára slovenského majstra, Vadima Bražnyka. Igor Čupryna rozvinul v Prešove svoje umenie do takej miery, že sa ocitol v hľadáčiku renomovaných európskych klubov. Po krátkej skúsenosti v klube ruských Donských kozákov a strastiplnej ceste cez vojnou zasiahnutú rodnú krajinu, opäť zakotvil v majstrovskom Tatrane. „Krásnu krajinu pod Tatrami sme si s manželkou i dvomi dcérkami zamilovali. Radosť mám z ocenení a slov uznania za moju profesionálnu prácu. Veľmi si to vážim a všetkým, ktorí mi prajú, zato ďakujem.“

Jozef Dolný (futbal, 1. FC Tatran Prešov)

Kapitán futbalistov prešovského Tatranu je rodákom zo Spišskej Novej Vsi. Futbalovo ale vyrástol v prešovskom Tatrane, kde odštartoval aj svoju seniorskú kariéru. Pokračoval v nej na rôznych zastávkach v najvyššej slovenskej súťaži, vyskúšal si však aj zahraničné angažmány v Poľsku či Severnom Írsku. Pred sezónou 2021/22 sa však rozhodol z Banskej Bystrice vrátiť späť do materského klubu, hrajúceho tretiu ligu, aby mu pomohol v ceste za návratom na pôvodné pozície. V treťoligovej súťaži sa v minulej sezóne stal s úctyhodnými 41 gólmi najlepším strelcom a výraznou mierou sa pričinil o postup najstaršieho futbalového klubu na Slovensku do 2. ligy. Aj v nej ukazuje svoje nesporné strelecké kvality, keď po jesennej časti súťaže vedie s 12 gólmi tabuľku strelcov. Svojimi výkonmi navyše prispel k tomu, že nováčik súťaže zimuje pod jeho kapitánskym vedením na čele celej ligy. 

Max Gerlach (hokej, HC MV Transport Prešov)

Americký hokejista sa po svojom príchode do Prešova pred aktuálnou sezónou stal jednou z výrazných posíl 8. tímu uplynulého ročníka hokejovej extraligy. Rodák z Flower Mound v Texase má na konte takmer 300 zápasov v kanadskej juniorskej WHL. Od svojho prestupu z tímu Saskatoon Blades v roku 2019 pôsobí v Európe už štvrtú sezónu. Za sebou má účinkovanie vo Švajčiarsku, Rakúsku, Švédsku a tiež v  talianskom klube, odkiaľ prišiel tento 24-ročný krídelník do Prešova. V úvodnej časti sezóny sa dokonca držal na čele tabuľky strelcov celej extraligy. V tridsiatich odohraných zápasoch minulého roka zaznamenal 21 gólov, ku ktorým pridal 9 asistencií.

Kamila Novotná (športová streľba – Športovo-strelecký klub ŠKP Prešov)

Kamila Novotná dosahuje pod vedením trénera Jána Šimu už viac rokov pozoruhodné výsledky. Darilo sa jej aj v roku 2022. Na majstrovstvách sveta v Káhire sa pričinila o jedenáste miesto družstva slovenských junioriek (Alica Poljovková, Zuzana Ňakatová, Kamila Novotná) v disciplíne športová malokalibrovka. Na európskom šampionáte junioriek v Hamare získala šieste miesto v disciplíne VzPu 60, na majstrovstvách Európy v meste Wroclaw dosiahla s družstvom slovenských junioriek v súťaži športová malokalibrovka 3×20 ôsmu priečku. Na Svetovom pohári žien v brazílskom Rio de Janeiro bola pätnásta, na podujatí Európskeho pohára v slovinskom Ruše získala v mixe s Patrikom Jánym bronzovú medailu. Kamila Novotná a Patrik Jány patria v novej olympijskej disciplíne Mix (streľba dvojíc) k najlepším na svete. Jej túžbou je reprezentovať Slovensko na olympijských hrách. 

Michal Ščerba (volejbal – VK Mirad UNIPO Prešov)

Odchovanec svidníckeho volejbalu sa do extraligy dostal už ako šestnásťročný. V extraligovom tíme prešovských volejbalistov hrá od sezóny 2019/2020. Smečiar Michal Ščerba je kapitán mužstva a patrí medzi jeho výrazné opory. V najvyššej súťaži patrí medzi najlepšie podávajúcich a najviac bodujúcich hráčov. V ročníku 2021/22 sa pričinil o zisk striebornej medaily v extralige, zahral si v európskej pohárovej súťaži Vyzývací pohár CEV, v ročníku 2020/21 sa zaslúžil o víťazstvo Prešova v Slovenskom pohári – trofeji Štefana Pipu. Je reprezentant Slovenska. 

Tamara Tokárová (rýchlokorčuľovanie, PRK Prešov)

Korčuľovať na ľade začala ako trojročná. V súčasnosti už 16-ročnej študentke Súkromnej strednej športovej školy Elba napokon „korčuliarske nože“ učarovali natoľko, že od deviatich rokov je členkou Prešovského rýchlokorčuliarskeho klubu, v ktorom sa sústredí na šortrek. Práve v tejto disciplíne si na zimnom Európskom juniorskom olympijskom festivale (EYOF) vo fínskom Vokatti vybojovala bronzovú medailu na 500-metrovej trati. V minulom roku sa zúčastnila aj majstrovstiev sveta juniorov v poľskom Gdansku (17. miesto na 1000 m) a seniorských majstrovstiev sveta v kanadskom Montreale (27. na 1 500 m a 28. na 500 m). Na oboch súťažiach pritom bola vôbec najmladšou účastníčkou podujatia. Stala sa tiež víťazkou programu Nadácie SOaŠV Ukáž sa! Jej snom je prebojovať sa na olympijské hry. Aj preto sa pripravuje v Drážďanoch s nemeckou reprezentáciou. Trénuje dvojfázovo, šesťkrát do týždňa.

Jozef Wittner – (MMA – ZAO MMA Gym Prešov)

Slovenská jednotka MMA vo welterovej váhe s obdivuhodným skóre 16 výhier a iba dve prehry. Zápasil v prestížnych organizáciach, ako v ruskej Fight Nights Global, CZ-SK Oktagon, Real Fight Arena, Španielsko War of Titans. Aktuálne sa mu podarilo prebojovať až do zámorskej svetovej ligy PFL-Professional Fighters League, kde bude, ako jediný Slovák, reprezentovať Slovensko a naše mesto Prešov. Je majiteľom klubu Zao MMA Gym-Prešov, kde pôsobí ako hlavný tréner. Venuje sa v ňom všeobecnej pohybovej príprave detí a mladým talentom slovenského MMA, ktoré dosahujú úspechy na československej pôde. V roku 2022 dosiahol 100% úspešnosť, keď vyhral tri zápasy. V španielskom Madride porazil v ťažkom zápase brazílského šampióna v Brazílskom Jiu-Jitsu, Juniora Magala. V dvoch zápasoch v organizácii RFA porazil Maďara Martina Kalucza a pred vypredanou Steel Arénou v Košiciach vytvoril rekord najrýchlejšie K.O organizácie kde porazil Brita Chrisa Astleyho.

Najlepší športovec akademik za rok 2022

Lucia Fecková – (kickboxing – Kickboxing klub Panter Prešov)

Dlhoročná reprezentantka Slovenska dosiahla výrazné úspechy aj v roku 2022. Na Univerzitných Európskych hrách v Lodži sa stala akademickou majsterkou Európy v disciplíne kick light žien do 55 kg. Na majstrovstvách Európy žien v Antalyi si vybojovala bronzovú medailu v kick lighte do 55 kg. Na podujatiach Svetového pohára v Budapešti a Istanbule získala striebornú a bronzovú medailu. Titul majsterky Slovenska dosiahla v disciplínach kick light a light contact do 55 kg. Lucia Fecková dosahuje skvelé úspechy, patrí medzi najlepšie reprezentantky slovenského kickboxu. Je trinásťnásobná majsterka Slovenska, vicemajsterka  Európy, medailistka z majstrovstiev sveta. Laureátkou ankety bola aj v rokoch  2020 a 2021, v roku 2017 jej patrilo ocenenie športový objav roka. 

Objav roka

Damián Mitaľ (hádzaná – Tatran Prešov)

Dnes sedemnásťročný športovec sa zapísal do klubových análov pozoruhodným spôsobom. Odchovanec Tatranu Prešov uzavrel minulý rok ešte vo veku šestnásť rokov v novodobej histórii klubu doteraz najdlhší profesionálny kontrakt. Podpis päťročnej zmluvy podpísal s talentovaným hádzanárom majiteľ klubu Miloslav Chmeliar. „Za dvadsaťjeden rokov, čo som pri prešovskej mužskej hádzanej, vyšlo z našej mládežníckej liahne veľa talentov. Napríklad, Lukáš Urban či bratia Ľuboš a Miloš Šárpatakyovci. Avšak, Damián aj ich v svojom veku prevyšuje. Je atleticky dobre vybavený typ hráča. Ľahko behá, fyzicky je zdatný, má vysokú hernú inteligenciu. Uzavreli sme teda najdlhší kontrakt, zároveň s doposiaľ najmladším hráčom, ktorý ešte tri roky môže hrať dorasteneckú ligu,“ uviedol na margo objavu uplynulého roka majiteľ Tatranu Prešov Miloslav Chmeliar. Patrí sa povedať, že talentovaný hádzanár v sedemnástich rokoch už odohral aj zápasy slovenskej Niké handball extraligy a skúsenosti zbieral už aj zo stretnutí Európskej ligy EHF či českej Chance extraligy.

Najúspešnejší kolektív mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2022

Tatran Prešov – hádzaná muži

Slovenský hádzanársky šampión zo šarišskej metropoly pokračoval v zisku majstrovských trofejí. Paletu tých najcennejších rozšíril historicky najúspešnejší klub našej krajiny už o celkovo sedemnásty titul, z toho pätnásty v rade. Tatran Prešov hral po Lige majstrov v druhej najprestížnejšej európskej súťaži hádzanárov, Európskej lige EHF. V skupinovej fáze má za súperov špičkové tímy Montpellier HB z Francúzska, Sporting Lisabon z Portugalska, švajčiarsky Kadetten Schauffhausen, nemecký Frisch Auf Goppingen a maďarský Fejér – B.Á. L Veszprém. V nadnárodnej SEHA lige to prešovskí hádzanári v silnej konkurencii ďalších  popredných európskych klubov dotiahli do štvrťfinále. Sedemnásťnásobný slovenský hádzanársky majster je po trinástich rokoch opäť aj súčasťou najvyššej českej súťaže, ktorú v minulosti dvakrát vyhral, tentoraz pod názvom Chance extraliga.

Najúspešnejší kolektív mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2022

VK Mirad UNIPO Prešov (volejbal – muži) 

Aj v extralige volejbalistov ročníka 2021/22 siahal VK Mirad UNIPO Prešov pod vedením trénera Erika Digaňu vysoko. Prešov si v extralige vybojoval striebornú medailu, keď vo finále play-off prehral s Komárnom. Pre viacerých hráčov to bolo prvé finále v najvyššej súťaži. Napriek náročným časom prinášali volejbalisti VK Mirad UNIPO Prešov svojim fanúšikom radosť a potešenie. Zostaviť káder po viacerých odchodoch po sezóne 2020/21 nebol pre manažment klubu jednoduchý proces. Budovanie tímu však prebiehalo plynulo, viacerí hráči sú aj v reprezentačnom kádri Slovenska. Mladí perspektívni hráči spolu so skúsenejšími vytvorili kvalitné družstvo, ktoré zaslúžene postúpilo do finále extraligy a vybojovalo si aj účasť v európskom Vyzývacom pohári CEV. Strieborná medaila bola tiež odmenou pre vedenie klubu, ktoré sa pričiňuje o to, že Prešov patrí dlhodobo k najlepším tímom v slovenskom mužskom volejbale. 

HC MV Transport Prešov (hokej, muži)

V septembri 2021 sa po 22-ročnej prestávke vrátila do Prešova hokejová extraliga. Z Detvy presťahovaný klub sa vo svojej nováčikovskej sezóne v metropole Šariša nestratil a naplnil očakávania fanúšikov, ktorí v hojnom počte zapĺňali zrekonštruovaný zimný štadión. Zverenci trénera Ernesta Bokroša sa najskôr presadili v novovytvorenom Slovenskom pohári, v ktorom sa prebojovali až do finále. V ňom však na domácom ľade nestačili na prvoligových žilinských vlkov, ktorým podľahli 1:6. V dlhodobej časti extraligovej súťaže obsadili 10. miesto a postúpili do kvalifikácie play-off, v ktorej zdolali favorizovanú Spišskú Novú Ves hladko 3:0 na zápasy. Vo štvrťfinále ich síce v štyroch zápasoch vyradil neskôr majstrovský Slovan Bratislava, no konečné 8. miesto bolo v nováčikovskej sezóne rozhodne úspechom prešovského klubu.

Najúspešnejšie kolektívy mesta Prešov v kategórii mládeže za rok 2022 

Tatran Prešov (hádzaná – starší dorastenci, zverenci trénera Stanislava Kolpaka)

Tatran Prešov (hádzaná – mladší dorastenci, tréner Marek Gernát)

Obidva kolektívy získali tituly majstrov Slovenskej republiky výnimočným spôsobom, bez jedinej bodovej straty.

Tanečno športový klub GRIMMY

TK GRIMMY je registrovaným členom Slovenského zväzu tanečných športov (SZTŠ), sekcie IDO tance. V roku 2022 klub získal spolu 117 medailí na 19 súťažiach Slovenského pohára, majstrovstvách Slovenska, majstrovstvách sveta, Európy a na Svetovom pohári v kategóriách HIP-HOP, disco dance, disco show, street show, disco freestyle. Klub súťažil okrem Slovenska aj v Taliansku, Belgicku a Česku.

Najúspešnejšími tanečníkmi GRIMMY za rok 2022 sú:

  • Timea Ciganová a Nelli Benková – Majsterky sveta 2022 v Disco Dance Duo junior I.,
  • Michaela Stašová – II.vicemajsterka sveta 2022 v Popping sólo junior I.,
  • Nicolas Smrek a Samuel Žažo – II.vicemajstri sveta 2022 v Popping duo junior I.,

„Sme radi, že záujem o súťažný, ale aj hobby tanec neopadol a vydržal náročné obdobie posledných rokov, dokonca má v GRIMMY stúpajúcu tendenciu, čo si veľmi vážíme, pretože vždy sme sa snažili a hľadali všetky možností, ako sa dá a nie ako sa nedá fungovať aj v ťažkých situáciách, pretože cesta je cieľ,“ zhrnula zakladateľka GRIMY Ingrid Fabian.

Športovo-strelecký klub ŠKP Prešov

Strelcom a strelkyniam športovo-streleckého klubu ŠKP Prešov sa pod vedením trénera Ing. Jána Šimu darilo aj v roku 2022. Juniorskí reprezentanti Slovenska Kamila Novotná, Zuzana Ňakatová, Rafael Knapík úspešne reprezentovali na majstrovstvách sveta a Európy a podujatiach Svetového pohára. Kamila Novotná a Patrik Jány (Dukla Banská Bystrica) patria v novej olympijskej disciplíne Mix – streľba dvojíc – k najlepším na svete a budú bojovať o postup na olympijské hry 2024 v Paríži. O tretie miesto družstva Slovenska na majstrovstvách Európy v streľbe z malokalibrovej pušky sa pričinili Kamila Novotná, Zuzana Ňakatová, Alica Poljovková (Strieborník Zvolenská Slatina). Na svetovom šampionáte v Káhire patrila dievčatám v tímovej súťaži jedenásta priečka. Novotná bola tretia v mixe na Európskom pohári v Slovinsku, šiesta na európskom šampionáte a pätnásta na podujatí Svetového pohára žien v Brazílii. Ňakatová dosiahla na majstrovstvách Európy piate miesto a zvíťazila na medzinárodných pretekoch olympijských nádejí v Nitre. Dvojica Ňakatová, Knapík obsadila na svetovom šampionáte v Káhire v mixe osemnáste miesto. Knapík získal na medzinárodných súťažiach olympijských nádejí prvé, tretie a šieste miesto. 

FC Tatran Prešov – dievčatá

Tatranky majú za sebou úspešný futbalový rok 2022. Žiačky WU15 vyhrali celoročnú súťaž 1. liga žiačky Východ, keď všetky svoje zápasy vyhrali a odmenou im boli majstrovstvá Slovenska v Zlatých Moravciach. Svoju formu a dominanciu potvrdili aj na majstrovstvách Slovenska, kde porazili MŠK Žilina, Spartak Trnava a dosiahli svoj najväčší úspech, vyhrali Majstrovstvá Slovenska 2022. Zúčastnili sa aj na Břeclav Cup na Morave, kde súťažili s ťažkými zahraničnými súpermi. Ako víťazi skupiny nastúpili na finále so Spartou Praha A a skončili na 2. mieste. Tatranky WU13 súťažili taktiež na tomto turnaji a skončili na vynikajúcom 3. mieste. Svoju súťaž priebežne vedú so skóre so 76:5, keď vyhrali všetkých 7 zápasov. Úspechom klubu je aj to, že najviac reprezentantiek na Slovensku je práve z FC Tatran Prešov: Adela Vašáková, Katarína Bučková, Sofia Valenčínová, Nina Nedoroščíková, Šarlota Kundravá, Melánia Glodová, Lucia Rumančíková, Sofia Šefčíková, Tereza Petrášová, Eva Havírová, Lea Bekečová, Vanessa Hrušovská, Alžbeta Ivanecká. Za úspechmi dievčat je aj silný realizačný tím: Marek Semančík, Peter Lupták, Dušan Harbáč, Miroslav Kondžura. Milan Brezina, Marek Kojnok, Júlia Palajová.

Diamond Swimming Club Prešov (plávanie)

Plavci a plavkyne Diamond Swimming Club Prešov dosahovali aj v roku 2022 pod vedením trénera Mgr. Ivana Matúša, PhD., pozoruhodné výsledky. V reprezentácii Slovenska sú: mladší junior Ján Sciranka – pripravuje sa na Európsky olympijský festival mládeže v Maribore 2023, a staršia juniorka Kristína Krajňáková. Plavci a plavkyne DSC Prešov si na majstrovstvách Slovenska, podujatiach Slovenského pohára družstiev a jednotlivcov a na ďalších súťažiach v roku 2022 vyplávali 86 zlatých, 81 strieborných a 40 bronzových medailí. Ján Sciranka získal v kategórii starších žiakov 16 titulov majstra Slovenska, na slovenských šampionátoch dosiahol aj 4 strieborné a 6 bronzových medailí. Na pretekoch v Osvienčime si vyplával jedno prvé, tri druhé a jedno tretie miesto. Kristína Krajňáková získala v kategórii junioriek jeden titul majsterky Slovenska, na majstrovstvách Slovenska dosiahla aj tri strieborné a štyri bronzové medaily. 

Mládežnícke talenty roka

Manuel Laci (karate, Karate klub Junior Prešov)

Manuel Laci obsadil celkové 9. miesto na majstrovstvách sveta v kategórii – kumite kadeti do 57 kg, kde súperilo 61 zápasníkov zo 61 krajín. Neuveriteľný výkon Manuela začal prvým zápasom so súperom zo Saudskej Arábie, ktorý bol zároveň medailistom z majstrovstiev Ázie. Manuel tento zápas zvládol a postúpil do 2. kola, kde ho čakal neskorší finalista, víťaz K1 Youth League na Cypre, a to egyptský zápasník. Po prehre 0:1 ho čakal v repasáži najlepší súčasný nemecký zápasník jeho kategórie, taktiež v minulosti medailista z podujatí K1 Youth League. Manuel duel zvládol a po výhre 1:0 smeroval do bojov o medaily, kde však v nasledujúcom kole podľahol na vlajky súperovi z Ukrajiny. Manuel mal na majstrovstvách sveta spolu 4 zápasy, všetko proti medailistom z vrcholových svetových podujatí mládeže. Manuel 2 zápasy vyhral a 2 zápasy tesne prehral (vlajky a 0:1).

Tatiana Blichová (hokej, ŽHK 2000 – Šarišanka Prešov)

Talentovaná 16-ročná hráčka ženského hokejového klubu Šarišanka Prešov, napriek svojmu mladému veku, udivuje svojimi výkonmi na ľade. Patrí k hviezdam najvyššej ženskej hokejovej súťaže, ale nastupuje aj medzi chlapcami v prvej dorasteneckej lige. V minulom ročníku pomohla prešovským hokejistkám k 2. miestu v extralige 31 bodmi za 14 gólov a 17 asistencií v siedmich zápasoch. V tomto ročníku zaznamenala v ôsmich dueloch už neuveriteľných 50 kanadských bodov za 24 gólov a 26 asistencií, čo v priemere znamená 6,25 bodu na zápas. V hodnotení +/- je na úrovni 40 bodov. Odmenou za špičkové výkony v drese prešovského tímu jej bola nominácia do reprezentačného dresu v kategórii U18, v ktorom sa v januári tohto roka predstavila na svetovom šampionáte vo Švédsku a k 6. miestu tímu prispela dvoma gólmi. Už v júni pritom absolvovala študentka Súkromnej strednej športovej školy Elba aj preložený letný šampionát v USA. Jej hokejovým vzorom je útočník Edmontonu Connor McDavid. 

Mimoriadna cena mesta Prešov

Bronzový olympionik Martin Gernát

Hokejisti Slovenska dosiahli na zimných olympijských hrách v Pekingu skvelý a historický úspech – vybojovali si bronzovú medailu. Výraznou oporou tímu bol obranca Martin Gernát (nar. v roku 1993). Jeho dedko Martin Gregor bol hádzanárskym majstrom sveta v roku 1967 a s Tatranom Prešov dvojnásobný majster Československa. Martinova mama hrala basketbal za Sláviu UPJŠ Prešov, otec Marek hádzanú za Tatran Prešov. Martin Gernát športoval od detstva, venoval sa viacerým športom, nakoniec si vybral hokej. Odchovanec prešovského hokeja sa vypracoval na špičkového obrancu, čo potvrdil aj v Pekingu. Hral za Košice, bol draftovaný Edmontonom Oilers, hral za kluby WHL a AHL, Spartu Praha, HC Oceláři Třinec. S Třincom sa tešil z dvoch titulov majstra Českej republiky, bol aj najlepším obrancom českej extraligy. Martin Gernát hrá v súčasnosti za HC Lausanne. Slovensko reprezentoval v 61 zápasoch a dal v nich 7 gólov.

Sieň slávy prešovského športu  

PaedDr. Juraj Filčák (7.9.1927 – 9.12.2001)

Juraj Filčák bol výraznou osobnosťou československého a prešovského ženského basketbalu. Tejto hre zasvätil svoj život ako hráč, tréner, vysokoškolský pedagóg, funkcionár. Basketbal sa mu stal súčasťou života, telocvičňa vo vysokoškolskom areáli na Ul. 17. novembra v Prešove druhým domovom. Venoval mu celý svoj čas v klube aj na Katedre telesnej výchovy PdF UPJŠ v Prešove.

Mal veľký podiel na tom, že basketbalistky Slávie UPJŠ Strojstav Prešov robili dobré meno metropole Šariša v celom Československu aj v zahraničí. Pod jeho vedením vyrástli viaceré skvelé reprezentantky, účastníčky olympijských hier, majstrovstiev sveta a Európy, ako Yvetta Paulovičová Polláková a Eva Antalecová Mačeková. V sezóne 1973/74 dosiahli basketbalistky Slávie VŠ Strojstav Prešov pod jeho vedením výnimočný úspech – v prvej československej lige si vybojovali štvrté miesto a stali sa majsterkami Slovenska. „Pán tréner Juraj Filčák a my, dievčatá, sme pre basketbal robili maximum,“ podčiarkla vynikajúca basketbalistka a vtedy aj kapitánka úspešného tímu Viera Bebčáková. „Pre basketbal sme žili, získali sme si aj veľkú priazeň fanúšikov.“

Juraj Filčák v rokoch 1953 až 1960 trénoval mládež, v rokoch 1960 až 1987 družstvo žien v prvej československej lige a slovenskej národnej lige. V rokoch 1987 až 1993 mladšie a staršie dorastenky Slávie UPJŠ Prešov. I výchove mladých basketbalistiek sa venoval s veľkým zanietením. Viedol aj družstvo vysokoškoláčok Československa a v roku 1973 bol asistentom trénera reprezentačného družstva žien Československa. V histórii prešovského ženského basketbalu bol najúspešnejší tréner. Jeho pôsobenie bolo ocenené udelením Ceny fair play Československého olympijského výboru.

Zdroj: presov.sk