Skip to content
Menu
Menu

Pri univerzitnej včelnici vysadili lipy

Areál pri včelnici Prešovskej univerzity (PU) v Prešove sa rozrástol o štyri lipy, ktor patria medzi významné včelárske dreviny. Tie boli vysadené vďaka projektu Občianskeho združenia Ľudia včelám, ktoré ich venuje vedúcim včelárskych krúžkov v rámci Slovenského zväzu včelárov.

Prešovská univerzita pred dvomi rokmi zaradila do vzdelávacieho programu nový predmet včelárstvo. Cieľom výučby je naučiť študentov základom včelárstva, oboznámiť ich s hlavnými problémami, ktoré sú spojené so súčasným chovom včiel, ale predovšetkým ich viesť k pozitívnemu prístupu k životnému prostrediu. Na praktickú výučbu v areáli zriadila aj univerzitnú včelnicu s 11 včelstvami, v ktorých sa v letnom období nachádza až pol milióna včiel. Pri univerzitnej včelnici aktuálne pribudli pre včely významné dreviny, a síce lipy, ktoré spoločne vysadili rektor PU Peter Kónya, predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák, Stanislav Kowalski ako univerzitný včelmajster a regionálny riaditeľ pobočkovej siete Dôvera Richard Palko.

„Lipa neodmysliteľne patrí k Šarišu. V tomto regióne máme veľmi veľa lokalít, ktoré majú staré stredoveké názvy odvodené od lipy, ako sú Lipany, Lipníky či Lipovce. Napríklad aj obec Podhorany mala kedysi názov, ktorý v preklade znamenal lipová studňa, či lipová vetvička, ktorá bola v pôvodom názve obce Záborské. Som preto rád, že lipa patrí nielen k Šarišu, ale od teraz už aj k našej univerzite,“ uviedol pri sadení líp rektor univerzity Peter Kónya.

Jeho slová následne doplnil Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov. „Lipa malolistá je slovenský symbol. Je to vzácny strom, z ktorého profitujú ľudia, ale aj zvieratá, keďže jej kvety slúžia nielen včelám na to, aby mali obživu, ale aj ľuďom v čase chorôb lebo má blahodarné účinky na priedušky a kašeľ. Lipu preto odporúčam všetkým Slovákom, aby si ju doma zasadili v záhrade a rástla s rodinami celé generácie“.

Dôležitosť tejto významnej dreviny pre včely vyzdvihol aj univerzitný včelamajster Stanislav Kowalski, ktorý je zároveň predsedom OZ Komunitná včelia záhrada v Prešove.„Lipa kvitne v období letného slnovratu 21. júna a vtedy sa začína vyvíjať zimná generácia dlhovekých včiel, ktorá má za úlohu prežiť až do jari, teda žije približne 6 mesiacov. Vďaka kvitnúcej lipe a jej dostatku peľu sú včely zdravšie a odolnejšie a netrpia na rôzne choroby, preto je to z hľadiska včiel a ich udržateľnosti významná rastlina,“ vysvetlil Kowalski. Podľa jeho slov, košaté koruny vyrastených líp následne poskytnú tieň včelstvám a zároveň pripijú k ochladzovaniu úľové prostredie včelstiev.

Sadenie líp pri univerzitnej včelnici sa uskutočnilo vďaka projektu OZ Ľudia včelám a zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorá ho podporila čiastkou 12-tisíc eur. „Včely síce v zime odpočívajú, ale – ako vidíte – včelári nie. Sme radi, že im môžeme finančne pomôcť pri vytváraní vhodných podmienok pre život včiel. Robíme to aj vďaka našim novým poistencom, ktorí môžu už tri roky uzatvárať zdravotné poistenie digitálne, teda bez použitia jediného hárku papiera. Za každú digitálnu prihlášku sme tento rok poukázali 50 centov na podporu včiel. Spolu ide o čiastku 12-tisíc eur,“ ozrejmil regionálny riaditeľ pobočkovej siete Dôvery v Prešove Richard Palko.

Anna Polačková
Foto: PU