Skip to content
Menu
Menu

Snehu pribúda. Kde sú prešovskí cestári?

(pv) – Dnes je tretí deň, kedy stále sneží a podľa meteorológov môže v nasledujúcich dňoch pribudnúť ešte 15 centimetrov snehu. Ochladí sa, niekde aj na – 12 stupňov. Situácia na hlavných ťahoch ciest sa trochu upokojila, ale linky MHD stále meškajú a chodníky v meste sú neupravené.

Podľa hovorcu dopravného podniku Vladimíra Tomeka, včera na väčšine liniek MHD evidovali meškania maximálne do 5 minút. Výraznejšie meškania, v rozmedzí 15 až 20 minút, hlásilo už len niekoľko liniek. Jeden spoj na linke 18 bol vynechaný z dôvodu poruchy.

V priebehu dňa mali vozidlá DPMP dve menšie dopravné nehody, ku ktorým došlo v dôsledku klzkej vozovky, čo spôsobilo ďalšie zdržania spojov. „Na niektorých linkách MHD evidujeme meškania aj v popoludňajších hodinách, aktuálne meškajú viaceré spoje v rozpätí od 10 do 15 minút,“ informoval včera Tomek. Upozornil tiež, že na zastávkach MHD je potrebné stáť v dostatočnej bezpečnej vzdialenosti od nástupnej hrany (obrubníka). Týmto spôsobom predídete možným úrazom, keďže nie všetky chodníky sú už očistené.

Chýbajú mechanizmy aj ľudia

Nový primátor, František Oľha, musí riešiť kritickú situáciu. Ešte skôr, ako v nedeľu začalo snežiť, vedenie radnice upozornilo mestskú firmu, Správa a údržba komunikácií mesta Prešov, ktorá má na starosti zimnú údržbu, aby preverili pripravenosť.

„Dostali sme však neúplné a môžem povedať až klamlivé informácie a my sme z toho dôvodu tiež verejnosť oklamali, keď mesto uviedlo, že je na zimnú údržbu pripravené,“ povedal pre denník Pravda prešovský primátor Oľha.

Realita však ukázala, že mestská firma má k dispozícii dva posýpače, ale iba jedného šoféra. Ostatné vozidlá sú vo veľmi zlom stave a viacerí šoféri sú chorí. „Stav nepripravenosti je priam tragický,“ konštatoval Oľha.

S ďalšou mestskou firmou má mesto rámcovú zmluvu v hodnote 4 milióny eur na štyri roky na čistenie chodníkov a zastávok MHD. „Zistili sme, že spoločnosť nemá k dispozícii ani ekologický posypový materiál. Určite vyvodíme osobnú zodpovednosť. Pýtam sa, ako je možné, že vydali lživé vyhlásenie, ktoré sa nezakladá na žiadnych faktoch,“ dodal Oľha.

Foto: PKO