Skip to content
Menu
Menu

Spor mesta s firmou Matijka sa ešte neskončil

Prečítať článok

(ako) – Uplynul rok od výbuchu plynu na Mukačevskej ulici. Len v nedeľu sa konal pietny akt a odhalenie pamätnej tabule na počesť ôsmim obetiam tragédie. Ani jedna z dotknutých rodín na tento čierny deň nezabudne, ale ani Prešovčania. Mimoriadna situácia si vyžiadala mimoriadne riešenie, najmä v súvislosti s búracími prácami a odvozom sutín z vyhorenej bytovky. Tie skončili na súde. Verdikt je už síce známy, ale problém trvá. 

V spore išlo o to, či mesto doplatí firme Matijka s. r. o. za vykonané záchranné práce ešte 240-tisíc eur. Okresný súd v Banskej Bystrici nárok firmy potvrdil ešte v auguste, ale mesto nepodalo odpor v zákonnej lehote. Keď sa na to prišlo, vedenie radnice dalo zodpovedným pracovníkom výpovede a oneskorene podalo odpor voči platobnému rozkazu. Banskobystrický súd ho definitívne odmietol.

Medzitým radnica podala voči firme Matijka s. r. o., ktorá požaduje doplatenie takmer 240 000 eur, trestné oznámenie. Odôvodňuje to tým, že firma predložila mestu dve faktúry v celkovej výške zhruba 1 018 000 eur. Mesto však firme vyplatilo iba približne 781 000 eur, a to na základe záverov znaleckého posudku z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline.

Vyšetrovanie pokračuje

Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka spoločnosti Matijka mesto vyplatilo sumu len do výšky stanovenej v znaleckom posudku. Zvyšnú vyfakturovanú sumu radnica naďalej považuje za nedôvodnú.

„Mesto Prešov podalo trestné oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu podvodu titulom neoprávneného uplatnenia faktúr nad rámec znaleckého posudku, ktoré mesto Prešov neuznáva. Vzhľadom na to, že v tejto súvislosti aktuálne prebieha policajné vyšetrovanie, nebudeme sa až do jeho skončenia k tejto záležitosti bližšie vyjadrovať. Mesto Prešov však využije všetky mimoriadne opravné prostriedky proti právoplatnému platobnému rozkazu,“ uviedol pre TASR Tomek.

Mestskí poslanci z klubu Nezávislí kandidáti, Spolu- občianska demokracia a Šanca ešte v septembri vyzvali primátorku Andreu Turčanovú k vyvodeniu osobnej zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Tá však osobnú zodpovednosť odmietla a pripísala ju kompetentným pracovníkom úradu.

„Vôbec neotvorili elektronickú schránku, preto som musela zareagovať tak, že zamestnankyne, ktoré to mali priamo v pracovnej náplni a neurobili to, museli opustiť mestský úrad,“ reagovala vtedy primátorka mesta Andrea Turčanová.

Otázkou je, kto a či zaplatí firme nárokovanú sumu za odvoz sutín, ak ju ďalšie vyšetrovanie a súd potvrdí. Primátorka totiž naznačovala, že by peniaze mohli vymáhať aj od prepustených zamestnankýň, ktoré údajne situáciu zavinili.

Foto: Viktor Zamborský