Skip to content
Menu
Menu

Uctili si pamiatku obetí fašizmu

Prečítať článok

(ako) – Prešovčania si pri pamätníkoch v Južnom parku a na Konštantínovej ulici pripomenuli pamiatku obetí druhej svetovej vojny pietnym aktom kladenia vencov. Nezabudli ani po 76 rokoch od skončenia 2. svetovej vojny.

Na pietnom akte kladenia vencov sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Tých, ktorí prežili hrôzy vojny je ich už veľmi málo, ale ich spomienky sú mementom pre nás všetkých. Konkrétne v Prešove bol prítomný už len jediný priamy účastník protifašistického odboja.

Predstavitelia miestnej, regionálnej samosprávy a štátnej správy uskutočnili tentoraz pietny akt v komornej atmosfére. V malom sprievode, bez hudby a chýbali aj slávnostné salvy z pušiek.

„V Deň víťazstva nad fašizmom si pripomíname porážku fašizmu a skláňame úctu všetkým, ktorí sa o túto porážku pričinili. Ani počas pandémie nesmieme zabúdať na našu históriu, ktorá ovplyvnila naše životy a preto je dôležité si tento deň pripomínať na znak úcty všetkým, ktorí bojovali za lepšiu budúcnosť, za nás,“ uviedol viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba.

Po položení vencov k Pamätníku Červenej armády položili účastníci pietneho aktu vence aj  k Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici.

Foto: presov.sk