Skip to content
Menu
Menu

Úspešnú edíciu uzatvára kalendár s historickými pohľadnicami Stropkova

V predvianočnom období vydalo mesto Stropkov ďalší reprezentačný kalendár s historickou tematikou. Tentoraz sa jeho tvorcovia zamerali na historické pohľadnice mesta od začiatku 20. storočia do prelomu milénia.

„Pri návrhu kalendára pre rok 2022 sme chceli určitým spôsobom nadviazať na úspešné edície mapujúce bohatú históriu Stropkova. V roku 2019 bol veľký záujem o kalendár Stropkov v časoch Rakúsko – Uhorska no a v tomto roku bol kalendár s názvom Veľké osobnosti malého mesta ocenený ako najkrajší na Slovensku,“ priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Prípravám na tvorbu kalendára predchádzal rešerš dostupných archívov a veľa pomohli aj súkromní zberatelia. Do finále sa tak dostali staré pohľadnice z čias Rakúsko – Uhorska, prvej Československej republiky i socialistického Československa druhej polovice 20. storočia.

„Listovanie kalendárom bude pre mnohých Stropkovčanov i rodákov určite príjemnou spomienkou na časy ich mladosti. Dobové pohľadnice zachytávajú napríklad meniace sa centrum mesta, rodiacu sa bytovú výstavbu či historické premeny mestského parku, ale aj dnes už takmer zabudnutú podobu niekdajších hotelov Tokajík a Ondava. Nechýbajú ani dobové poštové známky a pečiatky tunajšieho poštového úradu,“ doplnil primátor.

Pohľadnice pochádzajú zo súkromných zbierok Stropkovčanov Jozefa Kiklicu, Ľuboslava Šmajdu, Pavla Bujdoša a Daniela Slivku, ako aj archívu Krajského múzea v Prešove. Kolektív tvorcov teší, že historická tematika je populárna u verejnosti a nápadmi zo Stropkova sa v uplynulom období inšpirovali aj niektoré susedné mestá. Nový kalendár bude pre záujemcov k dispozícii v Turistickom informačnom centre.

Peter Novák,
hovorca mesta Stropkov