Skip to content
Menu
Menu

Vianočnú atmosféru dotvára drevený Betlehem

Prečítať článok

(ako) – Tradícia vystavovania drevených Betlehemov vznikla v Prešove už pred 16 rokmi. Ani tento zložitý rok nie je výnimkou. Prešovčania ho môžu obdivovať a pripomínať si význam najkrajších sviatkov v roku pred Konkatedrálou sv. Mikuláša. Autorom je Juraj Antoňák z Ličartoviec a vystavený bude do 9. januára 2021.

Drevený Betlehem tvoria postavy v životnej veľkosti. Okrem Svätej Rodiny s Ježiškom v jasličkách v ňom nájdeme aj pastierov, anjelov, Troch kráľov s darmi, zvieratká a ďalšie.

Spolu ide o 30 kusov drevených vyrezávaných sôch. Inštalácia tohto diela pred Konkatedrálou sv. Mikuláša trvala približne 3 hodiny. Autor diela Juraj Antoňák s úsmevom prezradil, že medzi postavami z dreva sú aj jeho vnukovia a Betlehem stále postupne dopĺňa novými postavami a detailami.

Juraj Antoňák z Ličartoviec vystavuje v Prešove už po šiestykrát. Vo svojej rezbárskej dielni má niekoľko stoviek plastík a reliéfov z dreva, ale do klasického Betlehemu sa pokúša stále pridávať nové postavy. Jeho drevené dielka už dobre poznajú milovníci insitného umenia aj v zahraničí. Napríklad v Kanade, Amerike, Austrálii aj v štátoch Európy.

K vytvoreniu dreveného Betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005. O dva roky neskôr už vytvoril vlastný Betlehem a vystavoval ho v Prešove. Tradícia v meste vznikla v roku 2004. Odvtedy každý rok pri Konkatedrále sv. Mikuláša striedavo vystavujú Betlehemy traja rezbári a to Marek Mikluš, Juraj Antoňák a Miroslav Janič.

Foto: prešov.sk