Skip to content
Menu
Menu

Výstava Z truhlice do vitrín – Cesta zbierkových predmetov do múzea na príklade akvizície zo Župčian

Prečítať článok

Krajské múzeum v Prešove v najbližších dňoch sprístupní návštevníkom výstavu Z truhlice do vitrín – Cesta zbierkových predmetov do múzea na príklade akvizície zo Župčian. Z podnadpisu vyplýva, že výstava približuje proces nadobúdania zbierkových predmetov do múzea, konkrétne v tom prípade ide o priblíženie akvizičného procesu predmetov pôvodom z obce Župčany.

Krajské múzeum v Prešove spoločne s vedením obce Župčany podpísali ešte v roku 2020 Spoločné memorandum o spolupráci. Táto akvizícia a výstava predstavuje jeden z prvých výsledkov Spoločného memoranda o spolupráci medzi obcou Župčany a Krajským múzeom v Prešove.

Výstava prostredníctvom nadobudnutých predmetov a hlavne textových panelov priblíži proces múzejnej výstavnej činnosti ako aj proces nadobúdania predmetov do múzea. Na výstave môže návštevník sledovať predmety, ktoré už prešli nadobúdacím procesom, ako aj predmety, ktoré sa zbierkovými predmetmi ešte len stanú. Na výstave budú prítomné predmety z histórie a etnografie (národopisu) obce Župčany.

Jedným takýmto predmetom, ktorý sa do múzea dostal darom  je ženský kabátik z čierneho zamatu. Tento čierny zamat je vyšitý kvietkami, ktorý oživuje túto tmavú látku a dodáva kabátiku väčšiu noblesu. Honosnosť kabátika dotvára aj imitácia čiernej kožušinky, aplikovaná v oblasti krku, na manžetách, v oblasti zapínania gombíkov ako aj v spodnej časti odevu. Na kabátiku sa nachádza aj ďalšie zdobenie pomocou flitrov a striebornej šujtašky v tvare vlnovky. Kabátik svojím strihom siahal majiteľke do pásu. Tento sviatočný typ vrchného odevu sa nosil v chladnejšom období, preto je vatovaný a podšitý flanelom. Kabátik sa prestal nosiť pred druhou svetovou vojnou.

Autormi výstavy sú zamestnanci Krajského múzea v Prešove, historik Mgr. Erik Ondria, PhD. a etnologička Mgr. Zuzana Andrejová, PhD. , ktorí si k realizácii výstavy prizvali vedúcu folklórnej skupiny Záborský zo Župčian, pani Máriu Germuškovú. Na jej príprave sa podieľa aj široký kolektív tvorený internými spolupracovníkmi múzea.

Otvorenie výstavy je naplánované na 16. júna 2022 o 17.00 hod. v Rákociho paláci , Hlavná 86, Prešov. Výstava potrvá do konca augusta tohto roku. Srdečne Vás pozývame na túto výstavu.

Mgr. Zuzana Andrejová, PhD.
etnologička Krajského múzea v Prešove

Foto: archív KM