Skip to content
Menu
Menu

Prešovčan pokrstil svoju prvú knihu o ceste do Compostely v Ľadovom Dóme na Hrebienku

Prečítať článok

V októbri absolvoval najnáročnejšiu trasu do Compostely – Camino del Norte o dĺžke 850 kilometrov. Ide o severnú trasu, začínajúcu na hranici Francúzska a Španielska. Putoval 44 dní peši a dokopy prešiel 921 kilometrov. Prešovčan Artúr Benes sa na tento cestovateľský zážitok chystal niekoľko rokov, no ako sám tvrdí, náročná práca a neskôr aj covid mu jeho plány skomplikovali.

V bežnom živote je totiž generálnym riaditeľom Agentúry regionálneho rozvoja. Prešovčania ho tiež poznajú ako organizátora tradičného Pivného festivalu a medzinárodného futbalového turnaja mládeže Fragaria Cup. Do Compostely sa vydal až po uvoľnení protipandemických opatrení v októbri minulého roka a svoju cestu od začiatku precízne dokumentoval.

„Urobil som stovky fotiek a natočil asi 5 hodín videozáznamu z rôznych častí cesty, ktoré som sa napokon po návrate rozhodol pretaviť do dokumentu a ukázať ho ľuďom. Nebol to plán, zo začiatku som fotil a zapisoval si zážitky z každého dňa cesty iba pre seba a pre priateľov. Zavesil som to na samostatnú Facebookovú stránku, kde som si urobil denník z mojej cesty. Lenže začali tam pribúdať ľudia, písali mi, podporovali ma, bola to úžasná energia a tak som sa rozhodol, že im z tejto cesty sprostredkujem čo najviac zážitkov.“

Artúr je presvedčený, že táto cesta je pre každého bez ohľadu na vek alebo fyzickú kondíciu. On sám sa na ňu vydal vo svojich 57 rokoch a dokonca počas púte oslávil aj svoje 58 narodeniny. „V živote by som o sebe nepovedal dve veci. Prvá je, že sa vydám v tomto veku na tak náročnú a dlhú púť a že ju zvládnem a tá druhá je, že o tom napíšem knihu.“

Napokon však došlo aj k nej. Po návrate si zrekapituloval denník, ktorý mal takmer 200 strán textu a pustil sa do písania. Rozhodol sa vydať to v knižnej forme a podeliť sa o svoje myšlienky,  ako aj tipy pre tých, ktorí o takejto púti uvažujú. Knihu sa mu podarilo skompletizovať v rekordne rýchlom čase. Chcel ju totiž stihnúť uviesť do života symbolicky v Ľadovom Dóme na Hrebienku. Prečo práve tam?

„Už neverím na náhody. Keď som sa vrátil z púte dozvedel som sa, že práve tohto roku je ústrednou témou Ľadového Dómu katedrála v Santiago de Compostela. Povedal som si, že to by bolo fantastické urobiť krst knihy práve tam“, upresňuje Prešovčan. Myšlienku sa mu napokon podarilo zrealizovať a 7.4.2022 ju oficiálne uviedol do života za účasti svojej rodiny a najbližších priateľov práve v ľadovej katedrále. Krstným otcom sa stal primátor Tatier Ján Mokoš, ktorý knihu pokrstil slanou vodou. Aj v tom bola symbolika.

„Celú moju cestu sprevádzala slaná voda. Buď pot, alebo slzy, alebo oceán, ktorý som mal po celý čas po pravej strane, keďže som kráčal po pobreží. Keďže napokon moja púť aj tak skončila doma v Prešove, rozhodol som sa pokrstiť knihu slanou vodou z našich Solivarov“, dodáva.

Cestu do Compostely odporúča každému

Túto cestu opisuje ako výnimočný zážitok. Nie len ako fyzicky náročnú púť z jedného miesta do druhého, ale predovšetkým ako cestu do vlastného vnútra, ktorá dokáže očistiť myseľ aj životné priority. Napriek minimálnej fyzickej príprave dokázal, že je to možné zvládnuť. Svoju knihu napísal predovšetkým ako inšpiráciu, ktorou by chcel motivovať tých, ktorí rovnako ako on dlhodobo uvažujú o púti do Compostely.

Výťažok z prezentácie knihy daroval

Svoju knihu sa po krste rozhodol odprezentovať záujemcom na niekoľkých osobných stretnutiach, kde ju môžu získať za ľubovoľný príspevok. Celú vyzbieranú sumu z prezentácií sa rozhodol venovať občiankemu združeniu Dorka v Prešove, ktoré pomáha rodinám s deťmi v slabej sociálnej situácii.  Kniha bude čoskoro dostupná aj na pultoch kníhkupectiev.