Skip to content
Menu
Menu

PREŠOVSKÁ FNSP JE NAJLEPŠOU NEMOCNICOU ROKA 2019

Prečítať článok

Rebríček hodnotenia slovenských nemocníc za rok 2019 vyniesol prvenstvo FNsP J. A. Reimana v Prešove. Hodnotenie zostavila zdravotná poisťovňa Dôvera už po štrnásty krát. Slovenské nemocnice hodnotili pacienti. Vyjadrovali sa k ubytovanou, jedlu, k prístupu a komunikácii personálu s pacientmi počas hospitalizácie a podobne. FNsP dostala od svojich pacientov vo všetkých oblastiach pozitívne hodnotenia, čím sa stala absolútnym víťazom v kategórii univerzitných a fakultných nemocníc.
Vedenie prešovskej nemocnice si hodnotenie pacientov váži. „Vnímame ho ako výsledok uskutočňovania veľkého množstva krokov počas obdobia niekoľkých rokov,“ povedal medicínsky riaditeľ FNsP J. A. Reimana Prešov Juraj Smatana. „FNsP J. A. Reimana Prešov sa dlhodobo snaží uskutočňovať kroky vedúce k zlepšeniu celkového prostredia, ale i komunikácie
s pacientmi a s pacientskymi organizáciami,“ dodala ekonomická riaditeľka Mária Miščíková.
V roku 2018 boli druhou najlepšou nemocnicou
FNsP J. A. Reimana Prešov polepšila o jedno miesto. V roku 2018 bola vyhodnotená ako druhá najlepšia, ale v roku 2017 bola až na 7. mieste spomedzi 13 nemocníc. Podľa hovorkyne FNsP Renáty Cenkovej, zamestnancov výsledky rebríčka nesmierne tešia, vnímajú ich s vďakou, ale zároveň aj s pokorou, keďže ide o záväzok do budúcna a budú sa snažiť tento trend udržať. „Pacientom nemocnice a poistencom ZP Dôvera ďakujeme za toto skvelé vysvedčenie. Veľmi pekne chcem poďakovať za všetky roky spolupráce aj zamestnancom nemocnice. Spoločne sa nám podarilo dosiahnuť to najlepšie hodnotenie od pacientov, ktorí navštevujú prešovskú nemocnicu a obracajú sa na ňu s dôverou,“ povedal bývalý dlhoročný riaditeľ FNsP J. A. Reimana Prešov Radoslav Čuha, ktorý prijal novú pracovnú výzvu začiatkom roku 2020.
FNsP je tretia najväčšia na Slovensku
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov je treťou najväčšou slovenskou nemocnicou s kapacitou 1233 lôžok. Zdravotnú starostlivosť poskytuje pacientom nepretržite už od roku 1935. O pacientov sa starajú na 29 oddeleniach a pracoviskách, sústredených v 11-tich pavilónoch, v ktorých ročne hospitalizujú 45 250 pacientov. Ambulantne za rok ošetria približne 443 560 pacientov, vykonajú 15 770 operácií a na svet privedú okolo 2560 bábätiek. V rámci zastúpení jednotlivých odborností sú najkomplexnejšou nemocnicou na Slovensku.
Z takmer 2 500 zamestnancov nemocnice sú mnohí vyhľadávanými odborníkmi. O ich kvalite svedčia aj ocenenia TOP lekár Slovenska, Purpurové srdce, Biele srdce, Rádiologický technik roka, cena PSK alebo cena mesta Prešov.
Pripomíname, že rebríček vytvorilo 6500 pacientov, ktorí sa vlani liečili v niektorej zo slovenských nemocníc. FNsP mala ešte pred piatimi rokmi najhoršie hodnotenie a teraz sa dostala na vrchol. Spišskonovoveská nemocnica, ktorá patrí do siete Svet zdravia sa v roku 2018 umiestnila na 4. mieste. Teraz sa vyšplhala na 1. miesto v kategórii všeobecných nemocníc.
Anna Košuthová
Foto: archív FNsP