Skip to content
Menu
Menu

ŠTUDENTI KOMPLETUJÚ ŠTÍTY PET-G A DODÁVAJÚ ICH ZDRAVOTNÍKOM

Prečítať článok

V krízových časoch každý pomáha, ako vie

Fakulta zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity sa v týchto krízových časoch zmobilizovala a pomáhajú zdravotníkom v nemocniciach aj záchranárom. Jednou z foriem pomoci sú aj PET-G transparentné štíty. Partnera našli v súkromnej firme. Pomáha im bez nároku na odmenu.

Myšlienka vyrábať transparentné štíty sa zrodila v hlavách pedagógov na katedre medicínskych odborov FZO, keďže majú 3D tlačiareň. Spolu so študentmi však narazili na problém. Nedokázali na Slovensku a ani v zahraničí získať potrebné transparentné plasty na tlač a tak hľadali partnera. Našli ho v súkromnej firme Cofin. „Zhodou okolností sme ich mali vo firme na sklade pre jedného zákazníka, ale rozhodli sme sa nedodať ho a použiť ho na štíty. Vo firme im plast narežeme, teda vyrobíme základnú formu a študenti dorábajú držiaky. Narezali sme ich už tisícky,“ povedal nám konateľ spoločnosti Cofin František Oľha. Dokompletovanie držiakmi na FZO má na starosti vedúci katedry medicínskych odborov Marek Chmelík. Podľa jeho slov, doteraz dodali zdravotníkom a záchranárom v Prešovskom kraji 60 kusov. Súkromná spoločnosť s FZO spolupracuje bez akéhokoľvek nároku na odmenu.

Za pomoc v kríze, nechcú peniaze

Okrem spolupráce s FZO však spoločnosť vyrába priehľadné štíty aj pre chirurgov v prešovskej aj košickej fakultnej nemocnici, pre zubárov na celom Slovensku či pre Spišskú arcidiecéznu charitu a to všetko zadarmo. „ Za pomoc v tejto kríze nechcem peniaze. Myslím, že by sa malo viac firiem zachovať rovnako a nesnažiť sa zarábať na tom, čo je teraz pre ľudí aj zdravotníkov životne dôležité. Čím skôr epidémiu prekonáme, tým skôr sa budeme môcť vrátiť k svojej práci a podnikať,“ myslí si František Oľha. Samozrejme, tisíce ochranných štítov vyrábajú aj na objednávku pre väčšie spoločnosti, ale to je už komerčná záležitosť. Výroba je doslova prehltená. Zamestnanci majú práce vyše hlavy a v posledných týždňoch mali nepretržitú prevádzku 6 dní v týždni.

Anna Košuthová
Foto: FZO