Skip to content
Menu
Menu

V pondelok 14.2. začína Národný týždeň manželstva 2022

Prečítať článok

Národný týždeň manželstva (NTM) propaguje manželstvo ako vzácnu hodnotu, ktorá obohacuje jednotlivcov aj celú spoločnosť. Prináša párom inšpiratívne podnety pre ich vzťah, pripravuje a ponúka zaujímavé aktivity na národnej aj lokálnej úrovni s cieľom podnietiť dvojice venovať svojmu vzťahu náležitú pozornosť.

Ak má byť vzťah dostatočne pevný aby odolal prichádzajúcim nástrahám, vyžaduje primeranú starostlivosť. Jedným zo zámerov je povzbudiť manželské dvojice k tomu, aby svoj vzťah urobili svojou prioritou a oddelili si dostatok času pre prehĺbenie vzájomnej blízkosti. NTM je pozitívna iniciatíva, ktorá pripomína dôležité hodnoty a zásady, na ktorých stoja dlhodobé vzťahy.

NTM je súčasťou medzinárodného združenia The Marriage Week International, avšak na Slovensku (podobne ako v každej ďalšej členskej krajine) funguje ako autonómny projekt.

 „Manželský trojuholník?“ – téma NTM 2022  

Nosným motívom NTM je myšlienka, že „Dobré manželstvo nie je samozrejmosť ale vzťah, o ktorý sa potrebujeme starať“. Téma aktuálneho ročníka formou geometrického útvaru v podobe trojuholníka zdôrazňuje 3 piliere, na ktorých stojí každý dobrý vzťah a tými sú: oddanosť, blízkosť a vášeň.

Ďalším aspektom, na ktorý tento možno trocha vyzývavo pôsobiaci slogan poukazuje, je fakt, že niekedy sa manželia vo vzťahu „zaseknú“ a potrebujú pomoc zvonka. Sú situácie, keď je potrebné hľadať pomoc u skúsenejšieho manželského páru, prizvať poradcu, možno duchovnú autoritu. Nie je hanba, či zbabelosť požiadať o pomoc skôr, ako bude neskoro.

Odznak s logom NTM ako symbol kampane   

Už je takmer pravidlom, že organizátori každý rok prinesú nejaký malý, ľahko šíriteľný symbol, pomocou ktorého sa môžu jednotlivci aj celé skupiny viditeľne prihlásiť k myšlienke a odkazu Týždňa manželstva. Tento rok sa takým symbolom stal kovový odznak s logom NTM. Informácie o tom, ako sa k odznaku dostať sa nachádzajú na webe NTM, dokonca je k tomu možné získať aj niečo navyše.

Týždeň manželstva virtuálne

V aktuálnom veľmi neistom pandemickom období sa mnohé aktivity NTM veľmi prirodzene presúvajú z verejných spoločenských podujatí do on-line priestoru alebo do prírody. Napríklad už aj v tomto období, keď do oficiálneho spustenia Týždňa manželstva chýba ešte niekoľko dní, beží tzv. ZIMNÁ VÝZVA. Je to aktivita určená najmä pre tých, ktorí si užívajú spoločný čas v prírode a radi spoznávajú nové miesta. Zimná výzva vyzýva všetkých záujemcov/zvedavcov objavovať turistický potenciál Prešovského kraja. Už odteraz až do 6.2. je jej súčasťou aj súťaž – tzv. „Manželský bonus“. Viac na https://www.ntmpo.sk/zimna-vyzva-2/

Pripravované aktivity Národného týždňa manželstva budú postupne zverejňované na  webovej stránke NTM a sociálnych sieťach niekoľko dní pred spustením Týždňa manželstva.

Termín NTM  

Národný týždeň manželstva začína už o 2 týždne. Prebehne už tradične vo valentínskom týždni od pondelka do nedele; tento rok je to v termíne 14.- 20.februára.

Viac informácií o Národnom týždni manželstva nájdete na www.ntm.sk

Vladimír Sochor
koordinátor