Skip to content
Menu
Menu

Želírovací cukor a želatínu odložte do skrine. Džem bude hustý vďaka babičkiným prírodným spôsobom.

Prečítať článok

26.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/sweet marshmallow).

Sezóna ovocia je na vrchole, tak prečo si z nich neurobiť džem na chladnejšie dni. Uzavrite kúsok leta do pohára a vychutnajte si domáce dobroty. Čím zahusťovať džem? Nebudete potrebovať želatínu ani iné prísady, pretože toto ovocie želíruje samo o sebe.

Sezóna ovocia je na vrchole, tak prečo si z nich neurobiť džem na chladnejšie dni. Uzavrite kúsok leta do pohára a vychutnajte si domáce dobroty.
Foto: shutterstock.com/sweet marshmallow

Leto nás obdarúva chutným ovocím. Je to čas, keď si môžeme slobodne dopriať kyslé ríbezle alebo sladké maliny. Využime ich na prípravu lahodného džemu, ktorý je ideálny na natieranie palaciniek alebo vaflí. Je to chvíľka práce a chuť obľúbeného ovocia si budete môcť vychutnávať aj počas celého roka.

Čím môžete džem zahusťovať? Použite ovocie, ktoré má veľa pektínu

Pektíny sú látky, ktoré zohrávajú veľkú úlohu v procese želírovania. Používajú sa pri výrobe želé, džemov alebo marmelád. Dodávajú sladkým prípravkom ich charakteristickú štruktúru. Nachádzajú sa v ovocí a najviac ich nájdete v jablkách, egreši, ríbezliach alebo pomarančoch. Aby pektín plnil svoju želírujúcu funkciu, musí sa zmiešať s cukrom a kyselinou, napríklad s citrónovou šťavou. Džem si môžete vyrobiť aj doma s využitím sily pektínu, ale pamätajte na jedno pravidlo. Ak si vyberiete ovocie, ktoré obsahuje malé množstvo tejto látky (čerešne, broskyne, maliny alebo jahody), nezabudnite ho v džeme zmiešať s tým, ktoré je naň bohaté.

Ako vyrobiť domáci džem? Odložte želírovací cukor späť do skrine, nebudete ho potrebovať.

Snívate o pohári lahodného džemu, ktorý je až po okraj naplnený chuťou? Nie je to nič zložité, vezmite si pár ingrediencií a pripravte si skutočný ovocný zázrak. Na vytvorenie gélu využijeme silu pektínu, takže želatínu v tomto recepte nepotrebujeme. Na prípravu niekoľkých malých pohárov budete potrebovať:

1,5 kg malín,

1,5 kg ríbezlí (na farbe nezáleží, vyberte si tú, ktorá sa vám viac páči),

1,5 kg cukru,

2 citróny.

Najskôr bobule pozbierajte, dôkladne umyte a odstráňte stopky. Vložte ich do veľkého hrnca, posypte cukrom a premiešajte, aby sa maliny a ríbezle rovnomerne pokryli. Z citrónov vytlačte šťavu a nalejte ju do hrnca.
Foto: shutterstock.com/sweet marshmallow

Najskôr bobule pozbierajte, dôkladne umyte a odstráňte stopky. Vložte ich do veľkého hrnca, posypte cukrom a premiešajte, aby sa maliny a ríbezle rovnomerne pokryli. Z citrónov vytlačte šťavu a nalejte ju do hrnca. Tým sa uvoľní pektín a začne proces želírovania. Hrniec postavte na stredný oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Keď sa tak stane, znížte teplotu a varte 40 minút. Po tomto čase by sa ovocie malo rozpadnúť a celá vec by mala v hrnci zhustnúť. Hotový džem nalejte do sterilizovaných pohárov a naplňte ich, pričom na vrchu nechajte trochu miesta. Hneď ako zavriete viečko, obráťte každú nádobu hore dnom a nechajte ju v tejto polohe 5-7 minút.

TIP! Ak chcete skontrolovať, či je džem vhodný na plnenie do pohárov, urobte jednoduchý test. Naložte čajovú lyžičku výrobku na studený tanier a počkajte 2 minúty. Nakloňte tanier a sledujte, čo sa stane. Ak stuhne, džem je hotový. Ak sa rozleje po stenách, vyžaduje si ďalšie varenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Túto metódu možno nepoznáte. Je jednoduchšia ako klasické zaváranie. Použite umývačku riadu

Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime

The post Želírovací cukor a želatínu odložte do skrine. Džem bude hustý vďaka babičkiným prírodným spôsobom. appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj