Skip to content
Menu
Menu

Prešovčania sa pripojili k akcii #GivingTuesday, vyzbierali potraviny pre vyše 200 ľudí v núdzi

Prečítať článok

(ako) – Mesto Prešov sa aj tento rok zapojilo do iniciatívy #GivingTuesday. Z vyzbieraných potravín sa podarilo urobiť už viac ako 190 balíčkov pre ľudí v núdzi. V zbierke sa ešte pokračuje. 

Cieľom je urobiť krajšie a veselšie Vianoce prešovským rodinám i jednotlivcom, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi. Momentálne je pripravených na odovzdanie 190 balíkov, ale k dispozícii sú ďalšie potraviny, z ktorých sa urobí ešte asi 100 balíkov. V jednotlivých balíčkoch sú zabalené cestoviny, cukor, múka, piškóty, ryža, mäsové konzervy, strukoviny, sladkosti, ale aj drogéria, napr. zubné pasty, zubné kefky, sprchovacie gély, šampóny či ochranné rúška.

Zbierka bude ešte pokračovať. Konkrétne v sobotu 5. decembra pred OC Novum v rámci akcie Potrebujeme sa navzájom – Staň sa aj ty Mikulášom.

Pomôžu rodinám v núdzi

Týmito balíkmi chcú Prešovčania, ale aj organizácie pôsobiace na území mesta pomôcť jednotlivcom a rodinám v hmotnej núdzi.

Ako informovala tlačová referentka mesta Lenka Šitárová, balíky potravinovej pomoci zo zbierky venujú rodinám, v ktorých je niektorý z členov onkologickým pacientom, rodinám, ktoré majú dieťa/deti s ŤZP, ženám, živiteľkám rodín v ťažkej životnej situácii, ktorých príjem je pod hranicou chudoby, osirelým deťom, ktorým jeden z rodičov zahynul pri výkone práce, rodinám, ktoré majú deti v pestúnskej starostlivosti z dôvodu, že rodič je vo výkone trestu alebo pre rôzne závislosti rodičov, rodinám, ktorých členovia sú obeťami násilia, starým rodičom, ktorí majú v pestúnskej starostlivosti 3 deti, ktorých otec je vo väzení, matka trpí závislosťou a samotní starí rodičia napriek tomu, že sami potrebujú pomoc, snažia sa deťom zabezpečiť pekné detstvo.

„Prijímatelia potravinovej pomoci sú veľmi vďační za akúkoľvek pomoc, najmä v tomto predvianočnom čase a mnohí majú pri odovzdávaní balíkov potravín slzy v očiach. Niektorým z nich sa pomoc prijíma ťažko, pretože sú v rozpakoch a majú pocit hanby či zlyhania, ale i napriek tomu prejavia radosť a vďačnosť,“ uviedla Lenka Šitárová.

Kto sa zapojil do zbierky?

Do zbierky trvanlivých potravín sa okrem primátorky mesta Prešov a zamestnancov Mestského úradu v Prešove zapojilo aj Zariadenie pre seniorov Náruč, spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a. s., aj mestskí poslanci.

#GivingTuesday tento rok pripadol na 1. decembra 2020. Ide o sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. Je to deň, kedy sa po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri dobro. Jedinečným spôsobom spája rôzne skupiny ľudí – neziskové organizácie, občianske združenia, firmy, rodiny aj jednotlivcov a povzbudzuje ich k prejavom štedrosti.

#GivingTuesday sa koná každoročne v utorok po Dni vďakyvzdania v USA. Je odpoveďou na nákupný ošiaľ počas Black Friday a Cyber Monday, známych už aj na Slovensku. V roku 2012 sa newyorská inštitúcia 92nd Street Y rozhodla postaviť sebeckým tradíciám, ako sú Black Friday a Cyber Monday, ktoré spúšťajú predvianočnú nákupnú mániu. Priniesla kontrastný „darovací utorok“. #GivingTuesday je dňom, kedy sa šíri dobro a nezištné dávanie. Komukoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. Myšlienka je tak jednoduchá a silná, že sa za pár rokov rozšírila do vyše 150 krajín, spojila viac než 50 000 organizácií a milióny ľudí.

Foto: presov.sk