Skip to content
Menu
Menu

Spojili sa školy, prevádzky aj producenti a prezentovali zážitkovú gastronómiu

Prečítať článok

Témou sezónnosť-lokálnosť-udržateľnosť v gastronómii sa zaoberali aktéri sektorovej konferencie, ktorú zorganizoval Prešovský samosprávny kraj. Netradičná konferencia hostila opäť nielen odborníkov vo svojom fachu, ale aj žiakov z gastronomických škôl a lokálnych výrobcov.

Variť z lokálnych, sezónnych surovín a bezodpadovo. To bola téma ďalšej sektorovej konferencie v rámci Národného projektu Zlepšenia stredného odborného školstva
v Prešovskom kraji. Interaktívna konferencia štylizovaná ako „ranná šou“, kde sa prelínala panelová diskusia odborníkov s komentovaním varením známeho šéfkuchára Jaroslava Bachledu, sa uskutočnila vo štvrtok 22. septembra v Hniezdnom (okr. Stará Ľubovňa).

„Dnešný deň bol ukážkou toho, že keď sa spoja školy, prevádzky a lokálni producenti, tak sa dá variť nielen kvalitne, chutne a atraktívne, ale do gastronómie sa dá vniesť aj lokálnosť, sezónnosť a udržateľnosť, čo bolo aj témou dnešného stretnutia. Presne toto by sme chceli pretaviť do vzdelávania na našich stredných školách s gastronomickým zameraním. Pretože len úzkou spoluprácou všetkých týchto troch subjektov sa nám podarí dosiahnuť želaný výsledok,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Na podujatí sa predstavilo aj šesť školských tímov z Prešovského (4) a Žilinského samosprávneho kraja (2), ktorí si zmerali sily vo varení mäsitého a bezmäsitého jedla pod dohľadom skúsených šéfkuchárov.

Podmienkou bolo, aby do svojich pokrmov zakomponovali surovinu z tzv. mystery boxu.
V panelovej diskusii vystúpili odborníci z gastronomického odvetvia, ktorí sa venovali udržateľnosti nielen v prevádzkach, ale aj na školách, legislatíve, obsahu vzdelávania, výberu partnerov na spoluprácu či skúsenostiam z praxe.

Súčasťou konferencie bola prezentácia regionálnych producentov zo Spiša, ktorí predstavili remeselné sirupy, pivo, sypané čaje, mäsové a syrové výrobky, destiláty, mliečne výrobky, zeleninu, ale aj chilli produkty. Okrem iného sa prezentoval i color latte art s degustáciou kávy.

V poradí štvrtá sektorová konferencia na tému 3D tlač sa uskutoční v stredu 28. septembra v Poprade. Jej súčasťou bude prezentácia najmodernejších 3D tlačiarní, 3D skenerov
a prístrojov na tvarovanie plastov.

Lea Lehotská Foto: PSK